Ma 2024. július 16. kedd, Valter napja van.
A budapesti bal parti körvasút megnyitása – 1892
1892. január 1.

A bal parti körvasút 7 km hosszban valósult meg, a Rákosrendező pályaudvar és Rákospalota közötti összeköttetést megteremtő szárny a MÁV kezelésébe került. A jobb parti szárny szeptember elsejére készült el, 6 km hosszban. A két vasúti szakasz összekapcsolására az Újpesti vasúti híd (Északi összekötő vasúti híd) megépítésével került sor, amelyre a kereskedelmi miniszter 1894. év elején adott ki engedélyt. A már meglévő Esztergom–Almásfüzitő vasútvonal így Budapesttel összekapcsolódott, és a Budapest–Angyalföld–Óbuda csatlakozó vonalrész is megépült a Duna feletti híddal együtt. Az Óbuda–Kenyérmező közötti 40 km-es szakaszt 1895. év végén, az Óbuda-Angyalföld közötti 4 km-es szakaszt a híddal együtt 1896. év végén adták át.
Az Újpest vasúti híd forgalma rendkívül gyorsan növekedett, annak ellenére, hogy ez nem volt elsőrendű vasúti fővonal. A bal parti és a jobb parti körvasút közötti összeköttetéssel számos angyalföldi üzem, amelyek az újpesti országút mentén helyezkedtek el, bekerült a vasúti vérkeringésbe.

Magyar Szabadalmi Hivatal (Forrás: Évfordulóink 1992. MTESZ; Közlekedéstudományi Szemle)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

Lukács Béla: Budapest ipara és kereskedelme 
(részlet)

Az ország különböző vidékeire elvezető vasúti vonalak sugarasan ágaznak ki a fővárosból. Mindezen vonalakat a balparti körvasút s a jobbparti körvasút köti össze egymással és a Budapestet körülvevő ipartelepekkel, valamennyit pedig a rendszeres egészet alkotó vasúti hálózattal. Budapest legrégibb vasútja, a forgalmi szempontból annyira fontos marchegg–bécsi és verciorovai vonalak immár szintén a magyar állam birtokába kerültek s az összes államvasúti vonalakon az olcsó személyszállítási díjak hatványozott forgalmat teremtettek Budapest közeli vidékével, valamint az ország legtávolabbi városaival és a külfölddel is. Ha Budapest már az előtt is Mekkája volt a magyarnak: a vasúti személyszállítási díjak leszállítása és a zóna-rendszernek 1889. augusztus hó 1-én történt emlékezetes behozatala óta még inkább azzá lett.

Kapcsolódó ünnepek