Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Honlapok, digitalizált kötetek és periodikák, blogbejegyzések

A Jeles napok szolgáltatásban az Országos Széchényi Könyvtár tematikus szolgáltatásait, a Magyar Elektronikus Könyvtár és az Elektronikus Periodika Archívum dokumentumait, valamint a nemzeti könyvtár blogjának bejegyzéseit is társítjuk az ünnepoldalak tematikájához. Az egyes tematikus szolgáltatások, a MEK kötetei és a periodikák részletei, továbbá az egyes blogbejegyzések kattintható tartalomként kapcsolódnak az ünnepoldalakhoz.

A TEMATIKUS címkével megjelenő ikonra kattintva az egyes ünnepoldalakról az OSZK valamelyik tartalomszolgáltatása (adatbázisa vagy virtuális kiállítása) nyitóoldalára, illetve aloldalára juthatunk. A régebben elkészült és az újgenerációs  szolgáltatások további lehetőséget kínálnak a nemzeti könyvtár különleges gyűjteményének tanulmányozására. Nemzeti ünnepünk, október 23. kapcsán például 1956-os röplapokat tanulmányozhatunk, A zene világnapja kapcsán Hangtár című szolgáltatásunkban böngészhetünk, A magyar kultúra napja oldaláról vagy Kölcsey Ferenc születésnapja kapcsán COPIA című szolgáltatásunk Kölcsey-leveleket és Kölcsey-műveket megjelenítő oldalaira juthatunk.

Az Országos Széchényi Könyvtár csaknem másfél évtized óda működő blogjába mutat a BLOG-ikon. A nemzeti könyvtár kutatói és munkatársai által írt bejegyzések – számos konferenciabeszámoló és a nemzeti könyvtár életéről számot adó írás mellett – leggyakrabban ünnepekhez és évfordulóhoz kapcsolódnak. A nemzeti és egyházi ünnepek mellett így évfordulók inspirálta bejegyzések is gazdagítják a Jeles napok ünnepoldalait. A teljes igénye nélkül néhány példát megemlítve, háromrészes blogbejegyzés kapcsolódik például nemzeti ünnepünkhöz, március 15-éhez, bemutatva a Nemzeti dal történetét, valamint Egy makacs ember címmel, Az erőszakmentesség napjához, Mahatma Gandhi születésnapjához, és 35 részes blogsorozatot ajánlunk Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében alcímmel A trianoni békeszerződés megkötésének napja – A nemzeti összetartozás napjához kötve.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) köteteihez és az Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA) tartalmaihoz – regényekhez, szakirodalmi munkákhoz, cikkekhez és tanulmányokhoz – vezet a MEK–EPA megnevezésű ikonnal kísért tartalom. Az 1999 óta az OSZK-ban működő és nemrégiben megújult MEK állományából számos jól ismert vagy kevésbé ismert összefoglaló munka nyílhat meg az olvasónak egy-egy ünnep kapcsán. A nemzeti gyásznap, október 6. oldaláról egy kattintással érhetjük el például Katona Tamás alapvető munkáját, Az aradi vértanúk című kétkötetes forrásgyűjteményt, de a magyar költők születésnapjainak oldalairól megnyílnak összes és összegyűjtött verseiknek kötetei, valamint számos regény és novella teljes szövege is. Az egyes évfordulók kapcsán pedig a magyar tudománytörténet fontos munkái is egy kattintással érhetők el, mint például Bereczki Máté, „a hazai gyümölcsészet atyja” születésnapja kapcsán az általa írt Gyümölcsészeti vázlatok vagy Dörgő Dániellel való levelezése.