JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


WESZELSZKY GYULA, (Szlatina, 1872. máj. 10. – Budapest, 1940. jún. 20.): kémikus, gyógyszerész, radiológus, a radioaktív sugárzás gyógyhatásának kutatója.

1893-ban a budapesti egyetemre iratkozott be, ahol 1895-ben gyógyszerészmesteri oklevelet kapott, majd Lengyel Béla mellett a II. számú kémiai intézetben tanársegédként, utóbb adjunktusként működött. 1898-ban, miután bölcsészdoktori oklevelet is szerzett, a Magyar Gyógyszerész Egylet meghívta gyógyszerészgyakornoki tanfolyama előadójának. 1907-től 1937-ig a tanfolyam vezetője volt. 1912-ben anorganikus kémiából egyetemi magántanárrá képesítették, 1918-ban az egyetem radiológiai intézetének vezetésével bízták meg. Kutatásainak nagy része a radioaktivitás körébe tartozik. Emanációmérő módszerével (1911) a forrásvizek emanációtartalmát vizsgálta. Mint a Földtani Társulat hidrológiai szakosztályának elnöke, a budapesti hévizek gyógyító eredetének egyik legnagyobb hirdetője volt.

Dr. Elek István: A szolnoki hévvíz
(részlet)

Noha már Emszt Kálmán is adott véleményt a hévvíz rádiumemanáció tartalmára, mégis ugyancsök a teljesség kedvéért a budapesti Pázmány Péter Tudomány Egyetem Rádium Intézete Szolnok város felkérésére külön is megvizsgálta a forrásvíz rádiumemanációját. A vizsgálatot maga az intézet igazgatója, dr. Weszelszky Gyula, a legkiválóbb magyar szakértő végezte.

Jelentése a következő volt: „Folyó évi május hó 4-én és 5-én a Tisza-Szálló és Gyógyfürdő melegvízforrása vizének és a vele együtt feltörő gáznak rádium emanáció tartalmát megvizsgálva, a következő adatokat kaptam. A víz egy literében 0.28 Eman Rádium emanációt találtam, a gáz egy literében 2.84 Eman Rádium emanációt találtam. – Tekintettel arra, hogy a gázban talált rádium emanáció is a vízből került oda, a kútból pedig a kapott adatok szerint naponta 800 köbméter víz mellett 220 köbméter gáz tör elő, tehát agy liter vízzel 0.275 liter gáz jön fel, a 0.275 liter gázban lévő 0.78 Eman Rádiumemanációt a vízben lévő emanációhoz adva: a víz egy literének Rádium-emanáció tartalma 1.06 Emian-nak adódik.”

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal