JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


VIGH ALBERT, Vig (Poroszló, 1864. máj. 28. – ? ): építész, a magyar ipariskola-hálózat egyik kiépítője és számos iskolaépület tervezője.

Középiskoláit Egerben végezte, oklevelét 1888-ban a budapesti műegyetemen szerezte, ahol később 1894-ig a középítéstani tanszéken volt tanársegéd. 1894-ben a kereskedelmi miniszter megbízásából Ausztriában, Német- és Franciaországban az iparoktatást tanulmányozta. 1895-ben megszervezte a szegedi fa- és fémipari szakiskolát, melynek igazgatója lett. 1899-ben iparoktatási miniszteri biztosi minőségben iparoktatási főigazgatóvá nevezték ki. Több vidéki ipariskola és számos kórház épült tervei szerint. 1926-ban vonult nyugalomba. Tanulmányai főleg a Magyar Iparoktatás című folyóiratban jelentek meg.

Dóczi Tamás: Csongrád megye gyermekvédelmének rövid története
(részlet)
Szeged gyermekotthonai – Londoni körúti Nevelőotthon

Az árvaház építésének gondolata 1872-ben érett meg, s a főispán közadakozásra szólította fel a város lakosságát. A felhívásra az egész város megmozdult, a gazdaságok forintjaikkal, a szegények fillérjeikkel járultak hozzá az építkezéshez. Az árvaház helyéül a volt katonai temetőt jelölték ki. A tervek elkészítésével Arlecht Ferenc építészt bízták meg. 1873-ban „Szeged Árvaház” néven avatták fel az épületet, amelynek akkor még csak a Kálvária utca felőli épülete épült fel. Az épület a város egyik legforgalmasabb pontján, a Londoni körút és a Kálvária sugárút kereszteződésében helyezkedik el. Az épülethez csak mintegy 30 x 40 méteres udvar tartozik. Nem szakította félbe működését az intézmény a nagy szegedi árvíz idején sem. Azt követően Vígh Albert tervei alapján, Tápai László építész 1896-ban felépítette az épület Londoni körúti szárnyát, ezzel az objektum elnyerte mai külsejét és folytatta működését városi árvaházként hosszú időn keresztül.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal