JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


TÓTH JÁNOS (Zalaegerszeg, 1899. dec. 12. – Budapest, 1978. szept. 30.): építész, festő, szakíró, a Göcseji Falumúzeum egyik létrehozója, tervezője.

Tanulmányait a budapesti József Műegyetemen végezte, 1921-ben végzett, mint diplomás építészmérnök. Keszthelyen, a Gazdasági Akadémián tanult. Egy év múlva Szombathelyre ment, ahol városi főmérnök, majd tanácsnok volt 25 éven át. Ez idő alatt több középületet, emlékművet tervezett. Olaszországi tanulmányútja után 1932-ben indult első népi építészeti gyűjtőútjára. 1936-ban a szegedi egyetemen magántanári képesítést kapott. 1938-ban írt tanulmányát, Így épít a vasi nép, Le Corbusier meleg sorokkal üdvözölte. A Falusi épületek fejlődése a nyugati végeken című doktori értekezése 1940-ben, a Sághegy pincéi Szombathelyen 1942-ben jelent meg. A II. világháború után Budapestre költözött, a fővárosban is városépítészeti munkában vett részt. 1949-től az Ipari Épülettervező Vállalatnál, majd a Lakóépülettervező Vállalatnál dolgozott, végül 1966-ig – nyugdíjba vonulásáig – az Építésügyi Minisztériumban a népi műemlékek ügyével foglalkozott. Jelentős része volt a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum létrehozásában. Festőként művészetét a Balaton inspirálta.

Dr. Vándor László: Falumúzeumok és helytörténeti gyűjtemények Zala megyében
(részlet)

A programtervet Barabás Jenő, Tóth János és Szentmihályi Imre készítette el. A tervezet kimondta, hogy a szabadtéri múzeum nem a megye, hanem a tágabb értelemben vett Göcsej anyagának bemutatására létesült. A századvég paraszti építkezését és lakáskultúráját mutatja be, elsősorban az életforma bemutatására törekszik. Éppen ezért nem különálló épületek, hanem komplett gazdasági együttesek láthatók itt teljes felszerelésükkel együtt. Bemutatja a faluhoz tartozó kisebb ipari létesítményeket: pl. a malmot, a kovácsműhelyt, valamint a göcseji falu jellegzetes szakrális építményeit: pl. a haranglábat, az út menti keresztet.


gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal