JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A szervetlen és analitikai kémia egyik első jelentős magyar művelője, Than Károly (Óbecse, 1834. dec. 20. – Budapest, 1908. júl. 5.) kalandos kitérő után kezdte tanulmányait: 1849-ben, gimnazista korában egy szülővárosában állomásozó tüzérezredhez „ágyúsinasnak” állt be és részt vett az erdélyi hadjáratban. A fegyverletétel után patikussegédnek állt, magánúton érettségizett, majd ösztöndíjjal gyógyszerészetet tanult a bécsi egyetemen. Itt szerzett magántanári képesítést is, később pedig megpályázta és elnyerte a pesti tudományegyetem kémiaprofesszori székét. Kezdeményezésére és részben tervei alapján épült fel 1872-re az egyetem új, korszerű kémiai épülete a Múzeum körúton. 1895-ben kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre a Magyar Chemiai Folyóirat, az első értékes magyar nyelvű kémiai szaklap.

A kémiának majdnem minden ágát művelte. Nevéhez fűződik két, máig használt analitikai mérőoldat kikísérletezése. Elsőnek foglalkozott hazánkban színképelemzéssel. Vizsgálta és meghatározta a hidrogén égéshőjét. Elsőnek definiálta egzakt módon a gázok mól-térfogatának fogalmát. Két legjelentősebb  műve A qualitatív chemiai analysis elemei illetve A kísérleti chemia elemei, amelyek tankönyvként és kézikönyvként hosszú ideig egyaránt használatosak voltak.

Beck Mihály: Than Károly
(tanulmány)
Than Károlyv
(szócikk)
Than Károly
(összeállítás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal