JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZEGEDI SÁNDOR (Izsák, 1921. dec. 6. – Kecskemét, 1986. dec. 4.): szőlőnemesítő, a pölöskei muskotály nemesítője.

Felsőfokú kertészeti tanulmányait a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán folytatta, ahol 1946-ban kapta meg oklevelét. Először faiskolában, majd 1950-től nyugállományba vonulásáig (1981) a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben dolgozott. 1951-től a Katonatelepen tevékenykedett, amelynek 1962-től vezetője volt. 1972-1977 között a Kecskeméti Kutató Állomás igazgatója, majd az intézet tudományos igazgató-helyettese volt. 1959-től a csemegeszőlő-nemesítés témavezetőjeként dolgozott. Célkitűzése a koraiság, a jó termőképesség, a nagyfürtűség, a nagybogyójúság és a minőség kombinálása volt. 40 000 hibridet állított elő munkatársaival, melyekből a Favorit, a Boglárka, a Rekord és a Téli muskotály fajták jelzik munkája sikerét. 1969-ben rezisztencia-nemesítéssel kezdett foglalkozni. Ennek egyik eredménye lett az államilag elismert Pölöskei muskotály. Munkája elismeréseként megkapta a Mathiász János-díjat.

Ganczaughné Albert Katalin: Szőlészet és borászat. A szőlőnemesítés története
Bormustra: A szőlő
(részlet)
Pölöskei muskotály

Szegedi Sándor és társai nemesítették a Zalagyöngye, valamint a Gloria Hungariae és az Erzsébet királyné emléke szőlőfajták keresztezéséből származó egyik magonc felhasználásával.

Szeptember közepén, nagyobb termés esetén inkább szeptember végén érő fajta. Bőtermő, túlterhelhető, gombabetegségekre nem fogékony. Ágas, nagy fürtjei tetszetősek. Borostyánsárga, megnyúlt bogyói ropogós húsúak, muskotályos ízűek. Terméséből finom muskotályos ízű szőlőlé vagy bor is készíthető. Magasművelésre alkalmas és különösen jól felhasználható lugasok, pergolák befuttatására. Hosszú metszést és gondos zöldmunkát igényel. A környezetkímélő szőlőtermesztés egyik értékes fajtája lehet. Termése évi 1-2 permetezéssel megvédhető. Ez előnyös a házi- és üdülőkertek jelentős részénél is, ahol gyakran gondot jelent a növényvédelmi kezelések időben történő elvégzése.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal