JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


STINGL VINCE FERENC, (Sopron, 1796, máj. 23. – ?, 1850 körül): keramikus, a herendi porcelángyár alapítója.

23 éves korában a tatai Schlögel-gyár élére került és a kőedénygyártás megvalósításával próbálkozott. Ebbe minden vagyonát beleölte, és 1824-ben koldusszegényen hagyta el Tatát. 1825-ben Herenden telepedett le. 1826–30 között, mintegy három és félezer forintot fordított a herendi gyár fejlesztésére. 1840-ben Fischer Mór kiszorította a herendi gyárból. Innen feltehetően Pápára ment, majd 1847-ben a városlődi kőedény- és porcelángyárban találkozunk nevével. Ezután nyoma veszett. Egyes adatokból arra következtethetünk, hogy élete utolsó éveiben kocsmárosként működött.

Történelem – Röviden a múltról
(részlet)
A Manufaktúra története

1826-ban Stingl Vince, aki korábban Tatán már tevékenykedett a kerámiaiparban, Herenden telket vásárolt. Itt alapította meg kőedénygyártó műhelyét, de hamarosan megkezdte a porcelán előállítására irányuló kísérleteit is. Az állandó tőkehiánnyal küszködő Stingl a legnagyobb hitelezőt, Fischer Mórt tőkéstársként vette maga mellé, majd a gyárat 1839-ben végleg átadta Fischernek. A Stingl-féle kísérleteket Fischer tovább folytatta ugyan, de hamarosan felhagyott a helyi alapanyagokkal végzett kísérletekkel. 1842-ben már Csehországból hozatta a kaolint, a porcelángyártás egyik meghatározó alapanyagát. Ugyanebben az évben az első magyar ipari kiállításon már fölfigyeltek a bakonyi hegyek között meghúzódó porcelángyár termékeire.

Így elmondhatjuk, hogy a herendi gyárat Stingl Vince alapította, de világhírű porcelángyár Fischer Mór tevékenysége folytán lett belőle. Az első ipartelepet 1843-ban tűzvész pusztította el, de a gyár újjáépült, és még abban az évben az országos kiállításon aranyéremmel jutalmazták a herendi termékek szépségét. Az első „külföldi” siker 1845-ben a bécsi kiállításon született, ahol Herend a gróf Eszterházy Károlyné készletéből hiányzó darabok pótlását vállalta. Fischer felismerte, hogy az olcsó cseh tömegáruval a Habsburg Birodalom keretei között nem állhatja a versenyt, a művészi porcelán előállításával azonban hiányt pótol.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal