JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SCHODITS LAJOS, (Pest, 1872. máj. 19. – Budapest, 1941. nov. 11.): építész, tanár, a XX. század első fele számos jelentős városi középület- és lakóegyüttesének tervezője, társtervezője.

Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte 1894-ben. Ezután németországi tanulmányutat tett. 1898-ban a felső építőipari iskola tanára, 1917-ben igazgatója lett. Számos szakcikke jelent meg, szakkönyveket írt az építőipari tanulók számára. Tervei szerint épült a nagyváradi, szombathelyi és eperjesi kórház, a kőbányai református templom (1897), a Népszálló (a volt Aréna úton, Eberling Bélával, 1910), a kispesti Wekerle-telep néhány háztípusa, a volt Esplanade Szálló (Frankel Leó úton, Eberling Bélával), a kőbánya-óhegyi pénzügyőri iskola és lakótelep (1927–28).

Nemes Krisztina és Ofner Tamás: Wekerle-telep – Körkép
(részlet)
Séta Wekerle-telepen

Sokat gondolkoztam azon, hogy Wekerle mely pontjáról induljunk el, hogy véletlenül se ugorjunk át érdekes látnivalót. Úgy döntöttem, sétánkat a Hungária úton kezdjük, ez a Wekerle-telep Kelet-nyugati tengelye. Legelőször a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság épülete tűnik fel. Az épület 1912-re készült el, Schodits Lajos és Éberling Béla tervei alapján. Háromszög alaprajzú telekre épült, a bejárati kapu a Hungária út–Ady Endre út sarkára került. Az épület jellegzetességei közé tartozik a dupla oszlopsoros emeleti lodzsa, az első szinten íves, a második szinten négyszögletű nyílásokkal. Ezt a stílust az összes Schodits és Éberling által tervezett épületen megfigyelhetjük. Figyelemre méltó a kapitányság udvari bejárója is, mely a Dobó Katica utcából nyílik. Nagyon szép a díszes, székely kapura emlékeztető, fedeles hármas kapuzat.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal