JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A darwinizmus egyik első hazai népszerűsítője, RÓNAY JÁNOS JÁCINT (Székesfehérvár, 1814. máj. 13. – Pozsony, 1889. ápr. 17.) 1830-ban lépett be a bencés szerzetesrendbe, majd teológusi és bölcsészdoktori oklevelet szerzett. A győri líceum tanára volt, az 1848-as forradalom és szabadságharc idején a nemzetőrség tábori papja lett. Világos után Angliába menekült. Itt egy ideig Kossuth gyermekei nevelőjeként alkalmazta. Az angol királyi földrajzi társaság tagjaként közeli kapcsolatba került Huxley-vel, Stuart Mill-lel és Darwinnal; tanaik nagy hatással voltak rá. Emigrációja alatt megszervezte Széchenyi nevezetes röpiratának, a Blick-nek londoni kiadását. 1866-ban térhetett haza. Képviselővé választották, sőt, a királyi udvarban alkalmazták Rudolf trónörökös és Mária Valéria főhercegnő nevelőjeként.

Sokat foglalkozott társadalomtudományi és szociálpszichológiai kérdésekkel. Foglalkoztatta az élet keletkezésének és fejlődésének elmélete. Darwin, Huxley és Lyell munkái nyomán készült Fajkeletkezés. Az embernek helye a természetben és régisége című könyve, amely átmenet a fordítás és a népszerűsítő ismertetés között. Európai viszonylatban is az elsők közé tartozott, aki Darwin új eredményeit terjesztette.

Fadrusz János: Rónay Jácint mellszobra
Rónay Jácint portréja
(festmény)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal