JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


NYILASI JÁNOS, (Szombathely, 1922. máj. 11. – Budapest, 1978. dec. 16.): vegyész, egyetemi tanár, fehérjekutató.

1945-ben vegyészként végzett a budapesti tudományegyetemen. Az Általános Kémiai Intézetben kezdte meg tudományos munkáját, Groh Gyula mellett. Egyetemi doktori értekezése (1947) a fehérjék kobalt-komplexeinek és a zselatin hidrolízisével, kandidátusi értekezése (1954) a fehérjék biuret reakciójával foglalkozott. Az aminosavak, peptidek és fehérjék fémkomplexeinek tanulmányozása után kezdett az ozmium vegyületek kutatásához. E témákból 80 dolgozata jelent meg. Különös hangsúlyt fektetett az oktatásra, a tanárképzésnek és továbbképzésnek jelentős alakja volt. Részt vállalt a középiskolai kémia tantervi reformjában, több tankönyvet írt. Szabadegyetemi előadó és ismeretterjesztő volt. Munkásságának elismeréséül számos kitüntetésben részesült.

Dr. Kucsman Árpád: Az elsőéves kémia szakos tanárjelölt hallgatók (ELTE–TTK) oktatásáról
(részlet)
Általános kémia – Tematika és apparátus

A régmúltra visszatekintve, az általános kémia előadói valaha a tanszékvezető professzorai voltak, akik nagy pedagógiai és tankönyvírói tapasztalatokkal rendelkeztek (Gróh Gyula, Lengyel Béla). A fiatalabb professzorok, akik tőlük idővel átvették a stafétabotot mellettük „nőttek fel”, hivatalból bejártak óráikra, velük és helyettük vizsgáztattak (Nyilasi János, Boksay Zoltán), maguk is könyvet vagy a tananyag elsajátítására alkalmas, igényes jegyzetet írtak. Ami a tanárszakot illeti, Gróh idejében a vegyész- és tanárjelölt hallgatók együtt hallgatták az általános kémiát. Bár ennek voltak előnyei, a két képzést már vagy ötven éve kettéválasztották. Az indokolás az volt, hogy a tanárjelölteknek szakmájuk műveléséhez más és kevesebb kell, mint azoknak, akik kémiai kutatói pályára készülnek, Ehhez a felfogáshoz alkalmazkodva, több évtizeden át Nyilasi professzor oktatta a tanárjelölteket általános kémiára. Az ő halála után, a nyolcvanas évek elején vette át az előadást Bouquet Gusztáv adjunktus (aki maga is tanári oklevéllel rendelkezett és hosszú időn át Nyilasi János segítője volt), folytatva a tanítást Nyilasi professzor szellemében, az ő általános kémiai tankönyvének (1972) felhasználásával.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal