JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


NAGY DEZSŐ, (Székesfehérvár, 1841. dec. 6. – Budapest, 1916. márc. 19.): gépészmérnök, műegyetemi tanár, az építőanyag-szabályzatok elkészítéséhez szükséges vizsgálati módszerek kidolgozója.

Főiskola tanulmányait a pesti és zürichi műegyetemen végezte; ez utóbbin kapta oklevelét. 1867–68-ban tanársegéd, majd kétévi külföldi tanulmányút után 1870-től a pesti műegyetemen a gépszerkezettan tanára volt. 1882-ben a mechanikai és elméleti géptani tanszékre helyezték át, itt működött 1913-ig, nyugalomba vonulásáig. 1894-ben megszervezte, és haláláig vezette a műegyetemi műszaki mechanikai laboratóriumának anyagvizsgáló kísérleti állomását. Az építő- és szerkezeti anyagok vizsgálata terén kifejtett munkássága úttörő jelentőségű volt: ennek alapján készültek az első hazai építőanyag-szabályzatok. Kutatásainak eredményéit a Közlemények a királyi József-műegyetem műszaki mechanikai laboratóriumában végzett kutatások eredményeiről című időszaki kiadványban és a szaklapokban ismertette.

Uj József: Mechanika. A mechanika tudományának jelentős magyar személyiségei
Tüntetés után
(tudósítás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal