JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 
Kígyók (szobor a budapesti Állatkertben) (fotó: Bánkeszi Katalin)

Kígyók (szobor a budapesti Állatkertben) (fotó: Bánkeszi Katalin)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A budapesti Állatkert megújítója, a neves trófeaszakértő, NÁDLER HERBERT (Budapest, 1883. máj. 13. – Budapest, 1951. júl.7.) mezőgazdasági főiskolát végzett, majd Batthyány Ervin gróf bögötei birtokán lett uradalmi számtartó. Főként a vadgazdálkodás és a zoológia érdekelte; rendszeresen képezte magát, cikkeket írt külföldi szaklapokba és nemsokára keresett szakembernek számított mint vadászati- és trófea- kiállítás rendező. 1926-ban kidolgozott egy olyan szarvasagancs bírálati képletet, amelyet később róla neveztek el és egész Európában használtak a trófeák minősítésénél. 46 évesen pályázta meg és nyerte el a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatói állását. Fokozatosan, tanulmányutak során vált elismert szakemberré ezen a területen. Budapesten korszerűsítette a régi épületeket, bővítette a kifutókat és röpdéket, minden állatházba központi fűtést vezetett be, a Széchenyi fürdő termálvizével látta el a vízilovak és krokodilok medencéit. 1930-tól 1944-ig volt a Természet című lap szerkesztője. A háború után részt vett az állatkert újjáépítésében. Gazdag trófeagyűjteményét, állatpreparátumait, értékes könyvtárát a Természettudományi Múzeumra hagyta.

Faludy György: Állatkert
(részlet)
Imádtam idejárni mint gyermek. Őzek, medvék,
leopárdok s a majmok, ahogy farkukat verték!
Most romos s ócska minden. A téglák és a csempék
hullnak, s a pavillónok roskadnak. Mégis emlék.
Budapest, 1945. május 1. Gyerekek az Állatkertben
(fotó)
ÁLLATKERT
(gyűjtőoldal)

Bodor Ádám: Állatkert
(részlet)

„Na nézz csak oda”, mondta egyszer csak Kovács Vili, és előremutatott, ahol három sétány találkozásánál kialakult az állatkert főhelye. Magas, hegyesen végződő vasrudakból szerkesztett kerítés mögött keleti stílusban épített, csempézett falú épület állott, egy-ötven magas, egy-ötven széles bejárattal. Kívül a felirat: Leo leo. Oroszlán. „Na látod?”

Kovács Wladimir az oroszlánt figyelte, amely kissé félretartott, meg-megránduló fejjel, hátsó lábát fájósan húzva sétált körbe a kerítés mentén.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal