JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


LITTKE AURÉL (Budapest, 1872. dec. 31. – (?), 1945. (?)): földrajzi író, a Világatlasz egyik szerkesztője.

Egyetemi tanulmányainak befejezése után 1901-től a budapesti egyetem földrajzi intézetének a tanársegéde. 1913-tól a budapesti, 1928-tól a szegedi polgári iskolai tanárképző tanára, 1932-től az utóbbi igazgatója. Titkára volt a Földrajzi Társaságnaknak, 1913-tól szerkesztette a Földrajzi Közleményeket, Kogutowicz Károllyal együtt a Világatlaszt (Bp., 1913 – 14).

Hajdú Zoltán: A magyar földrajztudomány és a trianoni békeszerződés.
(részlet)
A békeelőkészítés földrajzi munkálatai

Teleki 1918 őszén, a katonai összeomlás időszakában már felvetette a békeelőkészítő munkálatok megszervezésének a szükségességét, s szeptemberben már magánkezdeményezéssel megkezdte a munkálatokat. A békeelőkészítés szervezett munkálatai két területen indultak meg: 1918. október 5-én az MFT Választmányának ülésén Teleki javaslatára négy magyar geográfus – Bátky Zsigmond, Kogutowicz Károly, Littke Aurél, Teleki Pál – elhatározták, hogy olyan néprajzi térképet szerkesztenek, amely minden korábbinál pontosabban mutatja be a történelmi Magyarország néprajzi viszonyait. Mindegyikük önálló tervezetet készített, majd néhány nap múlva Kogutowicz tervezetét fogadták el alapul.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal