JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KARDOS LAJOS (Rákospalota, 1899. dec. 14. – London, 1985. júl. 12.): pszichológus, egyetemi tanár, a korszerű magyar pszichológusképzés egyik megteremtője.

A bécsi egyetemen orvosi oklevelet (1925), majd pszichológiai tanulmányai befejeztével bölcsészdoktori címet szerzett (1929). Rockefeller-ösztöndíjasként 5 évig oktatott és kutatott az USA-ban, 1930-31-ben a Columbia Egyetemen. Magyarországra 1934-ben tért vissza. 1945-től a budapesti egyetem Lélektani Intézetének, majd pszichológiai tanszékének vezetője volt nyugdíjba vonulásáig (1971). A Magyar Pszichológiai Társaság elnökeként (1970-75), évekig vezette a TMB (Tudományos Minősítő Bizottság) Pszichológiai Szakbizottságát. A század olyan jelentős pszichológusainak volt tanítványa illetve munkatársa, mint K. Bükler, Spearman, R. S. Woodworth, Szondi Lipót. Hat évtizedes tudományos munkássága során kiemelkedőt alkotott az érzékelés megismerésének a területén (konstancia jelenség), az állati tanulás, valamint az emberi és állati emlékezet összehasonlítása és a lelki élet eredetével kapcsolatos kutatásai révén. Vezető szerepe volt a korszerű magyar pszichológusképzés megteremtésében.

Az ELTE Pszichológiai Intézetének bemutatása
(részlet)

A háború után – a tudományág rövid felvirágzása idején – kapcsolódott be Kardos Lajos az egyetemi oktatásba. Neki köszönhető, annak ellenére, hogy a „fordulat évétől” (1949) az 50-es években szinte betiltott a pszichológia (megszűnt a pszichológia szak, a pszichológia tanszék is beolvadt a pedagógia tanszékbe) a 60-as évek elején mint tudományterület feléledhetett és elkezdődhetett újra az egyetemi oktatás. A Kardos-tanszéken a kutatói munkában feltűnik Barkóczi Ilona, akit miután bevontak az oktatásba is, új fordulatot hozott a pszichológusképzésben. Kardos professzor nyugdíjba vonulását követően (egymás mellé rendelt) két tanszék létesült: egy általános lélektani az ún. Barkóczy-Putnoky-tanszék és a fejlődéspszichológiai tanszék Salamon Jenő vezetésével.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal