JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 
Az Inkey család kastélya Iharosberényben (Fotó: Vimola Ágnes)

Az Inkey család kastélya Iharosberényben (Fotó: Vimola Ágnes)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


INKEY BÉLA (Pozsony, 1847. dec. 1. – Szombathely, 1921. aug. 31.): geológus, a magyar agrogeológiai kutatások megalapozója.

A freibergi bányászati akadémián szerzett bányamérnöki oklevelet. 1891-ben a Földtani Intézetben megszervezte az agrogeológiai osztályt, amelynek vezetője lett, mint az Intézet főgeológusa. 1897-től visszavonultan élt, birtokán gazdálkodott. Főként síkföldi geológiával, elsősorban az Alföld geológiai felvételezésével foglalkozott.

A hidrotermális ércesedéssel kapcsolatban a világon először Inkey Béla és Pálfy Mór mutatták ki, az Erdélyi-érchegység területén, hogy az egykori kitörési kürtők körzetében találhatók a színesfémérc-telérek (1904).

Antos Árpád: Barangolások Erdélyben
(részlet)
Kirándulás a Fogarasi havasokban

A Déli-Kárpátok legnagyobb és legmagasabb hegyvonulata. Nyugat-keleti irányú főgerince 70 kilométer hosszú. Ebben a hegységben vannak az ország legmagasabb csúcsai: a Moldoveanu 2543, a Negoj 2535, a Nagy Vist csúcs 2527 méter. Sok a 2000 méter körüli csúcs, mely piramis alakú. Inkey Béla magyar geológus 1882-ben méltán nevezte a hegységet erdélyi Alpoknak. Időjárása ennek megfelelő: vannak olyan völgyei és katlanai – különösen az északi oldalon – melyekben augusztusban sem olvad el a hó. Zord vidék. 1000 méter felett nem lakják, az állattenyésztés is csak évszakos.

Zelenka Tibor: Geológia. A geológia története 1918-ig
Inkey család
(szócikk)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal