JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


HORÁNSZKY NÁNDOR (Budapest, 1899. dec. 11. Budapest, 1976. nov. 30.): ideg- és elmegyógyász, orvostörténész, a magyar elmegyógyászat kialakulásának és történetének a feldolgozója.

A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karának befejezése után 1925-30-ban a Schaffer Károly vezette Elme- és Idegkórtani Klinikán dolgozott. Itt írta első munkáit a skizofrénia kezelési módszereiről és a szemidegsorvadás problémáiról. 1930-tól az Országos Társadalombiztosítási Intézet (OTI) osztályvezető orvosa, 1940-42-ben a Siesta Szanatórium főorvosa volt. 1942-1969 között a fővárosi Idegbeteggondozó Intézetnél működött. 1945-46-ban megszervezte, ill. újjászervezte a budai ideggondozó hálózatot. Hatásköre 1953-ig Buda egész területére kiterjedt. A II. kerületi Idegbeteggondozót megalapításától 1969-es nyugdíjba meneteléig vezette. Alakulása óta tagja volt a Magyar Elmeorvosok Egyesületének, valamint az Orvostörténeti Társaságának. Irodalmi munkáiban elsősorban a magyar elmegyógyászat kialakulását és történetét dolgozta fel. Úttörő jelentőségű a Deák Ferencről írt lélektani, orvosi munkája.


Pálvölgyi Balázs: A magyar közegészségügyi közigazgatás intézményrendszere (1867-1914)
(részlet)
Az országos tébolyda terve

„Pálffy gróf 1806-ban felhívta a Helytartótanácsot, hogy miután a rendek sérelmeit orvosolták, az elmebetegek ügyében készítsenek javaslatot. E felhívás eredményeképpen készítette el Pfiszterer Endre protomedikus 1809 elején a 70 beteg elhelyezésére elegendő tébolyda tervét. Alapítványok jöttek létre az országos tébolyda létrehozására, először Nádasdy Ferenc váci püspök, majd a kalocsaiérsek, majd pedig Batthyány János gróf tett alapítványt. Az ekkor tervezett tébolyda az 1838-as árvíz miatt nem épült meg.”

(Horánszky Nándor: A magyar elmegyógyászat a XIX. században)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal