JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GREGUSS PÁL (Tornya, 1889. dec. 31. – Szeged, 1984. márc. 23.): botanikus, egyetemi tanár.

Az aradi tanítóképzőben, majd a budapesti és a prágai egyetemen végezte tanulmányait. Előbb a csáktornyai, majd a budapesti tanítóképző intézetben tanított. A budapesti tudományegyetemen doktorált 1919-ben, majd ott szerzett magántanári oklevelet 1927-ben. Ezután Szegeden a Tanárképző Főiskolán, majd 1940-től az ottani tudományegyetemen tanított. Éveken át volt az egyetem dékánja, később rektora, valamint a Füvészkert igazgatója. Pedagógia munkásságán kívül sokoldalú tudományos tevékenységet folytatott: örökléstannal, növényélettannal, xilotómiával foglalkozott.

Móra Ferenc: A növények csodálatos élete
(részlet)

Ezt a címet az a csodálatos növénybiológiai könyv viseli, amelyet egy fiatal barátom, Greguss Pál főiskolai tanár írt, s amely pár hónapja ijesztgeti a könyvkedvelő magyarokat a kirakatokban. Csakugyan szittyaijesztgetésre való könyv, nyalábos negyedrét, majd hatodfélszáz oldalas, s négyszáznál több illusztrációja miatt — az is majd mind a szerző kezemunkája — húsz pengőn felül van az ára. Ez bizony detektívregénynek is sok volna, hát még tudománynak! S méghozzá botanikának, amitől minden rendes embert úgy elriaszt az iskola, hogy még álmában is beleizzad, ha nem tud előle elszaladni!

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal