JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A színes televízió, a mikrobarázdás hanglemez és a képmagnó kifejlesztője, GOLDMARK PÉTER KÁROLY (Budapest, 1906. dec. 6. – Port Chester, 1977. dec. 7.) a zeneszerző Goldmark családjából származott; második utóneve is tudatosan emlékeztet erre. Ő maga is vonzódott a zenéhez és amatőrként öreg koráig aktívan zenélt – a hagyomány szerint Benny Goodman-nak is partnere volt. A zenei érdeklődést azonban legyőzte a fizika iránti vonzalom és miután1920-ban családjával Bécsbe emigrált, a műszaki egyetemre iratkozott be. Később Berlinben folytatta tanulmányait; Gábor Dénes mellett is dolgozott. A bécsi tudományos akadémiának nyújtotta be Új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését.

Már fiatal korától kezdve intenzíven érdeklődött az akkor még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5x3,8 centiméteres képernyőjén sikerült képet előállítania. Mindez 1926-ban történt, Goldmark huszadik születésnapján.

1933-ban New Yorkba települt, 1935-től a CBS hírközlési társaság munkatársa lett – a későbbiekben egészen az alelnökségig emelkedett karrierje. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel és az elektronikus – képcsöves – televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940-ben mutatta be a gyakorlatban használható színes televíziót.

A második világháború alatt haditechnikai feladatokat oldott meg, majd a háború után tökéletesítette a színes televíziót, amelyet az űrkutatásban is alkalmaztak: ennek révén láthatták a nézők szerte a világon az ember első sétáját a Holdon. Az ő nevéhez fűződik a „hosszan játszó”, azaz mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése 1948-ban. Megoldotta a televíziós képek „konzerválását” is; eljárása, az EVR (electro video recording) a videomagnó elterjedéséig állt alkalmazásban.

Kardos István: Amit létrehozott, az emberiség jövőjéhez tartozik. Goldmark Péter Károly: 1906–1977
(tanulmány)
Magyar tudósok és eredményeik a nagyvilágban: 4
(ismertető)
Goldmark Péter Károly
(ismertető)
Goldmark Péter Károly
(szócikk)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal