JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


FREUND MIHÁLY, (Budapest, 1889. máj. 25. – Budapest, 1984. jún. 12.): vegyészmérnök, egyetemi tanár, a cseppfolyósított földgáz-szállítás elméleti lehetőségének kidolgozója.

1911-ben szerzett vegyészmérnöki oklevelet a budapesti műegyetemen, 1911–12-ben Karlsruhéban folytatott ösztöndíjasként tanulmányokat Engler professzornál. 1914-24-ig a Magyar Petróleumipari Rt.-nél dolgozott laboratóriumi vegyészként, később üzemvezető főmérnökként. 1924–46-ig önálló szakértő-tanácsadó mérnök volt a kőolaj- és szénfeldolgozó iparban, emellett a műegyetemen külső munkatársként előadásokat tartott. 1948-ban létrehozta a Magyar Ásványolaj- és Földgáz Kísérleti Intézetet. 1969-ig volt az intézet igazgatója, haláláig részt vállalt annak tevékenységében. Tagja volt az MTA Műszaki Kémiai Bizottságának és Szerves Kémiai Bizottságának, valamint több külföldi tudományos egyesületnek. A Magyar Kémikusok Egyesületének örökös elnöke volt.

1934-ben világviszonylatban is elsőként vetette fel a cseppfolyósított földgáz szállításának lehetőségét. Magyarországon elsőként foglalkozott a motor kenőolajok fékpadi és üzemközbeni vizsgálatával, valamint adalékolásával. Későbbi kutatásainak középpontjában a metán parciális oxidációja, az oxo-szintézis hazai megvalósítása, a benzinpirolízis nyersanyagainak s melléktermékeinek vizsgálata állott.

Vámos Éva: Kémikusok nyomában – Vegyészek szobrai, emléktáblái Magyarországon
(részlet)
Vidéki kémikus emlékhelyek

A vidéki kémikusszobrokról még kevesebbet tudunk, mint a budapestiekről. A Magyar Kémikusok Egyesülete 2004 őszén adatszolgáltatásra hívta fel tagjait. A kérésre kilencen válaszoltak, közöttük a legfontosabb vidéki kémikusemlékhelynek tekinthető Magyar Vegyészeti Múzeum (Várpalota, Thury-vár) és a Magyar Olajipari Múzeum (Zalaegerszeg). A Magyar Vegyészeti Múzeum nemcsak hazánk, hanem Kelet-Közép-Európa egyetlen önálló vegyészeti múzeuma. „Híres vegyészek arcképcsarnoka” című állandó kiállítása a lépcsőházat díszíti és közel 60 olajportréból áll. A portrésorozatban jeles magyar kémikusok, ipari szakemberek, oktatók, hazai iparvállalatok alapítói kaptak helyet: Balló Mátyás, Bereczky Endre, Bittera Gyula, Bugarszky István, Csűrös Zoltán, Fabinyi Rudolf, Freund Mihály...

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal