JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BODNÁR JÁNOS (Nagyvárad, 1889, dec. 31. – Budapest, 1953. okt. 29.): vegyész, oktató, számos növényvédelemmel kapcsolatos népszerűsítő írás szerzője.

Egyetemi tanulmányait Kolozsvárt, Bécsben és Berlinben végezte; 1911-ben Kolozsvárt tanári oklevelet nyert. 1912-ben a kolozsvári egyetemen tanársegéd, 1913-ban Magyaróváron segédvegyész és a Növényélet- és Kórtani Állomás biokémiai laboratóriumának vezetője lett. 1914-ben a budapesti Növényélet- és Kórtani Állomás segédvegyészeként dolgozott. 1916-ban biokémiából a kolozsvári egyetem magántanára, 1921-1923-ban a szegedi egyetem tanára, 1923-tól a debreceni tudományegyetemen az orvosi vegytan tanára és az Orvosi Vegytani Intézet vezetője volt. 1924-ben állami megbízást kapott a Dohánykísérleti Állomás laboratóriumának vezetésére; 1928-ban a budapesti Növénykémiai Intézet igazgatója lett, 1950 elején vonult nyugalomba.

Főként analitikai kémiával, ill. biokémiai, orvosi, törvényszéki, víz- és ásványvíz-vizsgálati, gyógyszerészeti, növényvédelmi alkalmazásaival foglalkozott. E tárgykörökből hazai és külföldi szaklapokban számos tanulmánya jelent meg.

Móra László: A magyar kémia alakulása a XX. század első felében
(részlet)

A debreceni Tudományegyetem kémia tanszékének vezetője 1923-tól Bodnár János professzor kutatómunkájában főként a növényi élet kémiai folyamatával, a növényi és állati szénhidrátbomlás és szintézis biokémiai vizsgálatával foglalkozott. Vizsgálta a nyomelemek hatását is különböző növényekre az 1950-ben történt nyugdíjazásáig.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal