JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 23.Névnap: Dezső
    
 
Hónapok
 
Erek (fotó: Vimola Ágnes)

Erek (fotó: Vimola Ágnes)

1998 óta tartják meg az asztma világnapját minden évben május elején, melyet a Világmozgalom az Asztmásokért szervezet kezdeményezett. A világ nagy részén minden egyes évben jóval több az asztmás, mint a megelőző évben. A világnap lehetőséget nyújt arra, hogy még inkább rádöbbentse az embereket az asztmával kapcsolatos problémákra, melyek a leghétköznapibb módokon érintik mindennapi életünket. A világnap célja, hogy tájékoztassa a betegeket az asztma gyógymódjairól, folyamatos együttműködésre buzdítsa őket orvosaikkal, hogy ezzel növelje az asztmával kapcsolatos tünetek megértését, s fokozza azt a készségét, hogy a beteg maga is ellenőrizhesse és kezelhesse betegségét.

Ágh István: Begyógyulok
(részlet)
Hátam mögött köhögtető kínok fehérlenek,
akár a rongyos-szélű vásznak,
gyógyulás és halál ágyneműi között feküsznek
rangtalan, egymás mellett, lefokozva;
ügyvédet nem érhet szilikózis, de meg-
bújhat benne asztma, ez a nádi farkas
hörög, vonít, ugat, van ki megkékül,
miként köpenyem, de énbennem mi van?
csak nem ez az egész kórház?
 
Moldova György: A napló
(részlet)

 

Az asztma változatlanul kínoz, éjszaka a már megszokott merev pózomban küszködtem a rohammal, Moro meghallotta a fuldoklást, és mivel többet nem tehetett, részvevően leült mellém. Mikor magamhoz tértem, elbeszélgettünk, Moro egy érdekes orvosi közleményt említett: német asztmakutatók megfigyelték, hogy szinte minden asztmás beteg az átlagosnál erősebben, infantilis szenvedéllyel kötődik az anyjához. Egy pszichológus úgy fogalmazta meg, hogy: „náluk az asztmás roham nem más, mint kiáltozás az anya után”. Végiggondolva emlékeimet Celiáról, el kell ismernem, hogy ez az állítás tartalmazza az igazságnak egy töredékét.

 

Pázmány Péter: A betegségnek békességgel való szenvedéséért
(részlet)

Én Istenem, e világon ostorozz, e világon látogass csapásiddal, csak az örökkévaló jóktúl meg ne fossz, és az örök kárhozatra ne vess. Meg szoktad Uram ostorozni, akit kedvedbe fogadsz, és a nyavalyának kemencéjében próbálod a tiéidet. Légyek azért, én Istenem, azok közül én is, kiket te szeretsz: mivel azok közül vagyok, kiket ostorozsz.

Pázmány Péter: Betegekért
(részlet)

Hatalmas Isten, emberi gyarlóságnak erős gyámola és oltalmazója, ki kezében vannak életünk határi: könyörgünk felségednek a te beteg szolgáidért: vigasztald őket, bátorítsad és erősítsed, hogy jó néven vegyék és csendesen szenvedjék látogatásidat. Gyógyítsd meg őket, szent nevedért, a reájok bocsátott csapásból, hogy megismérvén hozzájok való jóvoltodat, méltó hálát adjanak irgalmasságodért, és atyai ostorozásod által öregbüljenek szerelmedben és félelmedben.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal