Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Nemzeti ünnepek Egyházi ünnepek Jeles napok Kiemelt magyar napok Világnapok, nemzetközi napok Események Mozgó ünnepek Teljes év Teljes év
  
ma: 2024. május 23. Névnap: Dezső
    
 
Hónapok
ISMERTETŐ
 
Napóra 2006-ban(fotó: Vimola Ágnes)

Napóra 2006-ban
(fotó: Vimola Ágnes)

A Jeles napok a kalendárium, a világi és egyházi ünnepek, a történelmi és egyéb évfordulók témakörében készült, több műveltségterületen is használható oktatási segédanyag. A virtuális szöveggyűjtemény és multimédia összeállítás elsősorban a tanórák színesítését, óravázlatok készítését, tananyagrészletek kibontását, az ünnepségek szervezését segítheti elő, gazdag merítést biztosítva a különböző iskolai vetélkedőkhöz, szabadidős programokhoz is.

 
Az ünnepek listája

A Jeles napok honlap indulásakor, 2006 májusában 672 ún. „ünnepoldalt” tartalmazott. A honlapbemutató óta eltelt időben több száz ún. új ünnepoldallal, az indulás óta már elérhető 672 ünnepoldal pedig több száz új elemmel gyarapodott. Az új ünnepoldalak közül több tucat jeles nap a már korábban megfogalmazott szempontok alapján került a szolgáltatásba, míg az oldalak többsége a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Neumann-ház között kötött megállapodás eredményeképpen jött létre. A Magyar Szabadalmi Hivatallal kötött együttműködés eredményeképpen mintegy 800, a tudománytörténet fogalomkörébe tartozó jeles évfordulóval gazdagodott a szolgáltatás. 2008 májusában már 1574 ünnepoldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az ünneplista összeállításában a kalendárium hagyományaira és szakirodalmi munkákra támaszkodtunk, nagy figyelmet szentelve az újabb keletű magyar és nemzetközi napoknak is. A listába felvettünk minden ünnepet, amely Bálint Sándor Ünnepi kalendárium I-II. (Szent István Társulat, 1977) és Karácsony, húsvét, pünkösd (Szent István Társulat, 1989), valamint Jankovics Marcell Jelkép-kalendárium (Csokonai Kiadó, 1997) című munkájában szerepel, de számos egyéb szakmunkát is felhasználtunk.

Az újabb keletű magyar és nemzetközi napok, világnapok tekintetében is igyekeztünk ellenőrzött információk alapján elkészíteni az ún. ünnepleírásokat.

 
A gyűjtemény

Az ünnepoldalak összeállításakor – az induláskor– elsősorban a Neumann-ház klasszikus és kortárs szépirodalmi és szakirodalmi gyűjteményére támaszkodtunk. Több helyen hivatkoztunk a Magyar Elektronikus Könyvtár virtuális köteteire, a bibliai helyeket pedig az interneten található források alapján idéztük (Szent István Társulati Biblia; a Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája; Károlyi Gáspár: Vizsolyi Biblia).

A WebKat.hu néven ismert katalógus és az interneten való böngészés eredményeként több mint 5400 ugrópont (link) is gazdagítja az ünnepoldalakat.

A képek és hanganyagok egy része a Jeles napok számára készült, míg más – már korábban készült – hanganyagokat és képeket az alkotó művészektől kapott engedélyek alapján tesszük közzé.

A több mint 300 hangzóanyag (mondóka, vers, versrészlet, népdal, megzenésített vers) szerepel a gyűjteményben. Majd 1700 illusztráció – fotó, gyermekrajz, diakocka, animáció és videó és interaktív játékok is gazdagítják a honlapot.

A multimédiás elemek a ColorPlus Kft-vel való együttműködésben készültek.

Az ünnepoldalak tartalma folyamtosan bővül.

 
Köszönetnyilvánítás

Az oldal létrehozói köszönetet mondanak a Jeles napok című oktatási segédanyag minden közreműködőjének:

 • Szalai Attila programozónak;
 • a ColorPlus Kft. munkatársainak;
 • Jankovics Marcell művelődéstörténésznek;
 • a Misztrál együttesnek;
 • Huzella Péter, Kobzos Kiss Tamás, Szabó András előadóművészeknek;
 • Balatoni Katalin, Bodza Klára, Illésy Eszter, Lukácsi Huba népdalénekeseknek;
 • Lázár Csaba és Terescsik Eszter színművészeknek;
 • Balázsovits Zsuzsanna festőművésznek;
 • Kakasy Éva, Kun Fuzsina, Kormány Vera, Rudán Mária grafikusművészeknek;
 • Németh Gábor Árpádnak és Legeza Dénes Istvánnak – fotók
 • valamint a közreműködő óvodásoknak és iskolásoknak – rajzok és mondókafelvételek.

 
Technikai információk
Keresés

Keresni a címekből, a szerzők, közreműködők nevéből, valamint dokumentumtípusokból képzett kulcsszavak szerint lehet.

Alapértelmezés szerint egész szavakat keres a rendszer, de lehetőség van a szavak belsejében vagy végén a * csonkolójel használatára is. A szavak elején a * használata nem megengedett.

Ha több szóból álló kifejezés pontos előfordulását keressük, akkor a kifejezést idézőjelek közé kell tenni.

Összetett keresőkifejezést az AND, OR, NOT Boole algebrai műveleti jelek megadásával, szükség esetén zárójelezéssel lehet megadni. Ha nem adunk meg semmilyen műveleti jelet, akkor ez a beírt szavak együttes előfordulását (AND kapcsolat) jelenti.

Keresési példák:

 • Petőfi Sándor
 • Petőfi AND Sándor
 • "Petőfi Sándor" NOT (borozó OR kocsmáros)
 
Az alkalmazott technológia

Keretrendszer: Apache Cocoon (http://cocoon.apache.org/)

A szöveges és egyéb dokumentumok formátuma: a Text Encoding Initiative Consortium (TEI) P5 ajánlásának (http://www.tei-c.org/P5/) megfelelő XML formátum

Adattárolás, böngészés: Apache Xindice natív XML adatbázis (http://xml.apache.org/xindice/)

Keresés: Apache Lucene szöveges indexelő és kereső eszköz (http://lucene.apache.org/)

Az animációk, videók, játékok lejátszásához a Macromedia Flash Player (http://www.adobe.com/shockwave/download/alternates/) 7-es verziója, az intró lejátszásához a 8-as verziója szükséges.

Az oldalakat 1024x768-as és 800x600-as képernyőfelbontásra optimalizáltuk.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal