JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 22.Névnap: Júlia, Rita
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


WITTMANN VIKTOR, (Szolnok, 1889. július 23. – Aspern, Ausztria, 1915. máj. 9.): gépészmérnök, kiváló magyar repülő és repülőgép-konstruktőr.

Az 1913-ban alakult Első Magyar Repülőgépgyár műszaki igazgatója. Különböző hazai és nemzetközi versenyeken számos díjat nyert s 1914-ben magassági rekordot állított fel. Repülőszerencsétlenség áldozata lett.

Gy. Fekete István: Fejezetek a szolnoki katonai repülés történetéből
(részlet)
A repülés őskorától a szolnoki repülőtérig

A repülés őskorának egyik legnagyobb formátumú szolnoki személyisége Wittmann Viktor volt, aki 1889. július 23-án született Szolnokon. A Verseghy Gimnázium elődjében az ún. Főgimnáziumban érettségizett, 1906-ban beiratkozott a műszaki egyetemre. Ott Bánki Donáttól is hallgathatott előadásokat a repülésről. A műegyetemi évei alatt kijárt Mátyásföldre és segédkezett Adorján Jánosnak gépe építésében, de szívesen végzett mérnöki számításokat a készülő gépek „konstruktőrei” számára.  Az egyetemet 1910-ben fejezte be. Ezt követően rövid időre kiment külföldi tanulmányútra, a franciaországi Reims városába, ami akkor az európai repülés fellegvára volt. Tanulmányútja során dolgozott a Bécs melletti asperni légi bázison is, ahol feladata volt a hadseregnek szánt repülőgépek tesztelése. Megismerve képességeit Németországban ajánlottak fel számára műszaki igazgatói állást, amit nem fogadott el, hazajött. 1911. augusztus 25-én megválasztották a Magyar Géprepülők Szövetsége szaktitkárának. 1913-ban a Magyar Aviatikusokat Támogató Országos Bizottságtól kapott segítséggel Zsélyi Aladárral együtt lehetősége nyílott arra, hogy elvégezze a bécsújhelyi pilótaiskolát. Mindkét nagy tehetségű mérnök eredményes vizsgát tett és ezzel a magyarok közül a hatos és hetes sorszámú pilótaigazolvány tulajdonosává váltak.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal