JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. december 1.Névnap: Elza
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


WINDISCH RICHÁRD (Győr, 1872. febr. 18. – Budapest, 1943. máj. 18.): agrokémikus, szakíró, a műtrágyázás kérdéseinek szakavatott elemzője.

1895-től a kassai gazdasági- tanintézetben tanársegéd, 1898-ban a magyaróvári gazdasági akadémiához került, onnan 1900-ban Keszthelyre helyezték át segédtanárnak, majd keszthelyi akadémiai tanár volt. A különböző takarmányok elemzésével és tápanyagfelvételükkel foglalkozott. Szakcikkei főként a Kísérletügyi Közleményekben, a Természettudományi Közlönyben és a Magyar Chemiai Folyóiratban, műtrágyázási cikkei a Mezőgazdasági Szemlében jelentek meg.

A Kémia és Mikrobiológia Tanszék rövid története
(részlet)

Az 1797-ben alapított Georgikonban kezdettől fogva volt kémiai oktatás, de csak 1865-ben született határozat a „Vegytanári Szék” létrehozásáról, ahol Schenek István vegytudor lett az „Általános földművelési és műszaki vegytudományok” rendes tanára. Oktattak „Általános vegytan, ásványtan és földismeret” és „Földművelési vegytan” tárgyakat. Utóda 1871-től Csanády Gusztáv lett, aki bevezette az „Általános vegytan” című tárgyat, de emellett „Gazdasági technológiát” és „Borászatot” is oktatott. Csanády Gusztávot Rossberger József, majd 1901-ben Windisch Richárd követte. 1905-től a Gazdasági Tanintézeteket Gazdasági Akadémiákká szervezték át, a tanszéken „Szerves és szervetlen vegytant” oktattak.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal