JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 29.Névnap: Taksony
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A geológia számos ágának elméleti és gyakorlati szakembere, VITÁLIS SÁNDOR (Selmecbánya, 1900. ápr. 13. – Budapest, 1976. jún. 21.) a budapesti tudományegyetemen végezte tanulmányait. Közel 25 évig dolgozott a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt geológusaként. Bányageológiával, készletfeltárásokkal és új lelőhelyek felkutatásával foglalkozott, azonban nemcsak Salgótarján környékén. Szénkutatásokat végzett Baranyában, részt vett a recski érckutatásban, a bándi, istenmezei bentonitkutatásban, a sikondai és pünkösdfürdői hévíz- és a kisterenyei ásványvíz feltárásban. Kidolgozta Salgótarján és környéke bánya- és hidrogeológiáját.

1951-ben Kossuth-díjat kapott, 1952-ben egyetemi tanárnak nevezték ki, azonban még ugyanebben az évben koncepciós per áldozataként börtönbe került. Hamarosan rehabilitálták és visszakapta egyetemi tanszékét. Korának egyik legismertebb szaktekintélye volt; nevéhez fűződik az Alföld földtani újratérképezése és hidrológiai feltárása. Több, nagy közérdeklődéssel kísért, országos jelentőségű kérdéssel foglalkozott, így a Balaton komplex fejlesztésével, a bányavizek, a lápok hasznosításával, a geotermikus energia kihasználásával.

BÁNYÁSZAT
(gyűjtőoldal)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal