JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 20.Névnap: Tivadar, Odett
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


VERESS FERENC (Kolozsvár, 1832. szept. 1. – Kolozsvár, 1916. ápr. 3.) műszaki alkotó, egyetemi tanár.

1881-től a kolozsvári tudományegyetemen a fényképészet előadó tanára volt. Ő a színes fényképezés egyik úttörője, amit az 1889-es párizsi világkiállításon bemutatott, s nagy sikerrel fogadott képei is igazolnak. 1882-ben ő indította meg Kolozsvárott a Fényképészeti Lapok című periodikát.

A fényképek múzeumi elhelyezésének gondolatát ő vetette fel először, az 1862-es az Ország Tükre című lap hasábjain. Munkásságának 1993-ban a kecskeméti Fotográfiai Múzeum munkatársai állítottak emléket.

A fotómúzeum gondolatának előzményei
A fotómúzeum ügyének alakulása Magyarországon (1862–1991)
Veress Ferenc kolozsvári fényképész az Ország Tükre hasábjain felhívást intéz az ország hivatásos fényképészeihez (1862):

Fényképészeink nagy szolgálatot tehetnének honunknak azáltal, ha a tudomány, művészet, ipar és kereskedelem mezején kitűnt kisebb-nagyobb nevezetes egyéneket levéve és összegyűjtve, albumalakban beadnánk a hazai múzeumokba. Én e gondolatot évek óta forgatom elmémben s létesítését az idén el is kezdem. Szándékom ugyanis... nevezetes egyéneket nemzet, vallás és nem különbség nélkül lefényképezni, kik szellemi és anyagi tehetségük[nél] fogva kitűntek, foglalkozzanak bár az irodalom, művészet, gazdászat és ipar mezején...

Másik nagy szolgálatot tehetné a hazai fényképészet a történelemnek úgy, ha minden régiséget, várakat, ó-kastélyokat, templomromokat, barlangokat, amik még fen vannak, de csak egy tized múlva is eltűnhetnek, fényképészetileg levenne, a jövő kornak hátra hagyva.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal