JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 20.Névnap: Tivadar, Odett
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


ÚJHELYI IMRE (Dunapataj, 1866. jan. 12. – Magyaróvár, 1923. márc. 21.): mezőgazdász, állatorvos, a szarvasmarha-gümőkór elleni, nemzetközileg elismert Bang-Újhelyi-eljárás egyik kidolgozója; nevéhez fűződik továbbá az óvári és az illmici csemege sajt előállítása.

 A magyaróvári gazdasági akadémia és a budapesti állatorvosi főiskola elvégzése után a magyaróvári akadémia tanársegédje majd tanára lett az állatgyógyászat tanszéken. Állategészségtant és tejgazdaságtant adott elő. 1909-től az akadémia igazgatójaként dolgozott. 1896-ban megalapította és haláláig irányította a Magyaróvári Szarvasmarhatenyésztő Egyesületet. 1903-ban megalapította és több évig vezette a Tejkísérleti Állomást is. Külföldön tanulmányozta a szarvasmarha-tenyésztést, a tejszövetkezeteket. 1893-ban Magyaróváron állategészségügyi állomást állított fel.

Újhelyi Imre a korszerű szarvasmarha-tenyésztés egyik elméleti és gyakorlati megalapozója Magyarországon. Egyik első kezdeményezője volt a szarvasmarha-gümőkór elleni korszerű védekezésnek. A betegség megállapítására a tuberkulinoltások alapján kidolgozott Bang-Újhelyi-eljárás nevét nemzetközileg is ismertté tette

Für Lajos és Pintér János: Magyar Agrártörténeti Életrajzok
(részlet)

 

Dr. Für Lajos: Újhelyi Imre

 

Cikkeiben, tanulmányaiban, oktatói munkájában, előadásaiban sokszor hangoztatta: „Tejelőmarha nevelését kell feladatunknak tekintenünk”, hiszen „a szarvasmarha a legtöbb hasznot a tejével adja”. Megyeszerte megszervezte a tejszövetkezeteket, első teendőjük az átvevő- és elsődleges feldolgozóhelyek kialakítása, azaz: a tejházak megépítése és berendezése volt. A tejszövetkezetek taglétszáma rohamosan emelkedett. Hazánkban először tejelőversenyeket indított a falvakon belül és az egyes falvak között. A szövetkezeti tevékenység eredményességét mutatja, hogy a tejszövetkezetek 1900-ban még csak 273 619, de 12 év múlva már 3 545 318 liter tejet vettek át a tagoktól. Ezek a tejszövetkezetek készítettek nálunk először színkultúrával nemesített vajat, s tették világszerte népszerűvé az óvári és illmici sajtot. Az általuk kitenyésztett tájfajták közül is kiemelkedő az ún. mosoni tájfajta, amelynek főbb jellegzetességei a gyors növekedés, a jó takarmányértékesítés és a bő tejelés voltak.

 

Für Lajos: Újhelyi Imre
(1866–1923)
Újhelyi Imre: A tejgazdaság dióhéjban
(címlapfotó)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal