JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

Az analitikus számelmélet tudósa, TURÁN PÁL (Budapest, 1910. aug. 18. – Budapest, 1976. szept. 27.) matematika-fizika szakos diplomája és doktorátusa megszerzése után kezdetben nem kapott állást; diákok korrepetálásából élt, majd az izraelita gimnázium alkalmazta helyettes tanárként. A második világháború alatt munkaszolgálatra hívták be. Turán a legsúlyosabb helyzetekben is folytatta matematikai kutatásait. 1949-ben az ELTE professzora, az analitikai és számelméleti tanszék vezetője lett.

Tudományos munkássága rendkívül sokoldalú volt, bár mindig a számelmélet állt érdeklődése középpontjában. Fő műve, melyben híres hatványösszeg módszerét fejti ki Az analízis új módszeréről és annak alkalmazásairól címet viseli. A módszert elsősorban a számelméletben használta fel, a Riemann-sejtéssel kapcsolatos vizsgálataiban, majd az összehasonlító prímszám-elméletben, de alkalmazta differenciálegyenletek vizsgálatánál is. Jelentős eredményekre jutott algebrai egyenletek megoldásával kapcsolatban és ő alkalmazott elsőként valószínűségszámítási módszereket a számelméletben.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal