JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 13.Névnap: Ida
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


TÖRŐ IMRE (Debrecen, 1900. szept. 28. – Budapest, 1993. szept. 27.) hisztológus orvosi diplomáját 1926-ban szerezte meg Debrecenben. 1947–1950 között a debreceni Tudományegyetem Anatómiai és Biológiai Intézetének, 1951-től a Budapesti Orvostudományi Egyetem Szövet- és Fejlődéstani Intézetének igazgatója. 1946-ban lett az MTA tagja. Elsősorban tudományszervező tevékenysége kiemelkedő; ez azon alapult, hogy felismerte a biológiai tudományok fejlődésének és differenciálódásának tendenciáit. A hagyományos diszciplínák (anatómia, állattan, növénytan stb.) mellett az általa vezetett társaságokban sorra megalakultak a biológia modern tagozódásának megfelelő szakosztályok, pl. hisztokémiával, citológiával, sejtbiológiával, szövettenyésztéssel, ökológiával foglalkozók.

Kutatási területei: fejlődésmechanikai vizsgálatok, a szemlencse tanulmányozása, szövetátültetés az elülső szemcsarnokba, a csecsemőmirigy retikulumsejtjeinek jellemzése. Magyarországon ő honosította meg a szövettenyésztést.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal