JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


TETMAJER ALFRÉD (Salgótarján, 1889. nov. 10. – Budapest, 1960. aug. 18.): kohómérnök, az ózdi vaskohászat vezető alakja, a Trianon utáni magyar fémipari fejlesztések irányítója.

Tanulmányait a selmecbányai akadémián végezte. Gyakorlati működését a pilseni Skoda-műveknél kezdte. 1921-től az ózdi martinacélmű, utóbb a durvahengermű vezetője. Az 1930-as években az egész üzem vezetőjeként megépítette az új hengerművet, az ország akkor legmodernebb hengersorát, bővítette a gyár villamos- és vízellátását és megalapozta az első hazai ércelőkészítő mű és dúsítómű létesítését. Nagy része volt abban, hogy 1945-ben az ózdi üzem az elsők egyikeként kezdhette meg a munkát. 1949-től a Dunai Vasmű építésénél dolgozott, részt vett a vaskohászat vezető szerveinek munkájában. 1955-ben vonult nyugalomba.

Vorsatz Brúnó: Kohászat – Vaskohászat
Dunaferr Dunai Vasmű Rt.
Dunai Vasmű Gyártörténeti Gyűjteménye, Dunaújváros
Dr. Sziklavári János: Magyarország vaskohászatának a második világháború utáni történetéből
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal