JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A világhírű Afrika-kutató, a Kilimandzsáró első megmászója, TELEKI SÁMUEL (Sáromberke, 1845. nov. 1. – Budapest, 1916. márc. 10.) Debrecenben, Göttingában és Berlinben tanult természettudományokat. 1886-ban expedíciót szervezett az akkor még nagyrészt ismeretlen Kelet-Afrikába. Zanzibárból indultak Kenya partjai felé 1887 januárjában. Útjuk során mintegy 3 000 kilométeres útszakaszt térképeztek fel, felfedezték a Rudolf és a Stefánia tavat és a később Telekiről elnevezett vulkánt. Megmászták az 5310 m magas Kilimandzsáró és a 4680 m magas Kenya hegyet. Utóbbin egy glaciális völgyet és egy tengerszemet fedeztek fel. Addig ismeretlen népcsoportokról adtak hiteles hírt; tekintélyes tárgyi etnográfiai valamint állatbőr- és trófeagyűjteményt hoztak haza, ezzel megvetve a Néprajzi Múzeum Afrika gyűjteményének alapjait. Az expedíció külön világraszóló érdekessége volt, hogy végig fényképeztek és így páratlan értékű fotódokumentációs anyagot hoztak létre.

Teleki később még két nagyobb utazást tett: 1893-ban Indiában és az indonéz szigetvilágban járt, 1895-ben pedig visszatért Afrikába.

Teleki Sámuel
(összeállítás)
AFRIKA
(gyűjtőoldal)
Néprajzi Múzeum – Afrika-gyűjtemény
Teleki Sámuel
(szócikk)
Teleki Sámuel felfedező klub
Teleki vulkán – A Gróf Teleki Sámuel vezette expedíció (1887-1888)
(összeállítás)
Teleki Sámuel Afrika-kutató
(összeállítás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal