JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


TANGL FERENC, (Pest, 1866. jan. 6. – Budapest, 1917. dec. 19.): fiziológus, egyetemi tanár, számos élettani kutatóeszköz, állatorvosi műszer megalkotója.

1888-ban szerzett Budapesten orvosi oklevelet. Külföldi tanulmányútja (Robert Koch és Ludwig mellett tanult) után 1891-től tanársegéd volt a budapesti kórbonctani tanszéken. 1892-től az élettan és természettan segédtanára, 1903-tól tanára volt az állatorvosi akadémián. 1903–14-ben az élet- és kórvegytan, 1906–14-ben az általános kórtan, 1914–17-ben az élettan tanáraként adott elő a budapesti egyetemen. Az Állatélettani és Takarmányozási Kísérleti Állomás első igazgatója volt. Jelentősek az egyéni fejlődésnek, a madárembrió fejlődésének, a rovarok metamorfózisának energetikájára és az anyagcserére vonatkozó kutatásai és e célra szerkesztett eszközei.

Tangl Ferenc-emlékérmesek
Tangl Ferenc
(fotó és ismertető)
Tangl Ferenc emléktáblája
Beck Mihály: A kémikus Polányi indulása
(részlet)

 

Tangl Ferenc kiváló fiziológus volt, aki számos fiatal kutató számára nyújtott lehetőséget a kutatásra. Nem telepedett rá munkatársaira, kezdetben felhívta figyelmüket egy-egy témára, de szívesen látta, ha új területekkel kezdtek el foglalkozni. Polányi első dolgozata magyarul 1910-ben, ugyanez a közlemény németül 1911-ben jelent meg. (Polányi Mihály első dolgozatainak bibliográfiai felsorolását e dolgozat végén adom meg. Az eredeti helyesírást, sõt az esetleges sajtóhibákat megtartottam.) Nagyon gondosan tervezett és kivitelezett munka ez, melybõl azonban még nem világlik ki a későbbi Polányi. Érdekes és jellemző, hogy a Biochemische Zeitschriftnek abban a számában, melyben az első dolgozata megjelent, a Tangl intézetből 13 dolgozatot közöltek, ami az összesnek több mint egy harmada volt.

 

Forrás: Polanyiana, 2001. 1-2. szám

 

Szollár Lajos. Orvosi biológia. A kísérletes orvostudomány megalapozói
Gere Tibor: Az állattenyésztési iskolák kialakulása és tevékenysége a II. világháború után
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal