JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


TAKÁCS JÁNOS, (Szentgotthárd, 1921. aug. 18. – Budapest, 1979. nov. 7.): állatorvos, egyetemi tanár, a magyar állatorvosképzés és az élelmiszer-mikrobiológiai kutatások szervezője.

Állatorvosi tanulmányait Budapesten végezte; doktori oklevelének elnyerése (1948) után vágóhídi állatorvosként a közvágóhidak laboratóriumába került (1949), 1953-1973 között annak vezetője volt. 1973-tól 1976-ig a Húsipari Állatorvosi Szolgálat vezetője, majd 1976-tól haláláig az Állatorvostudományi Egyetem élelmiszerhigiéniai tanszékének egyetemi tanára. Számos nemzetközi szakmai bizottságban működött. Hazai és külföldi szakfolyóiratokban mintegy 250 értekezése jelent meg. Jelentős érdemeket szerzett az állatorvosképzésben, valamint az élelmiszer-mikrobiológia nemzetközi hatású fejlesztésében. Munkásságát többek között a Hutÿra Ferenc Emlékéremmel (1974) és a brnói Hökl-emlékéremmel (1978) ismerték el.

Dr. Biró Géza, Dr. Laczay Péter: Egy kis történelem
(részlet)

 

Az Élelmiszer-higiéniai Tanszék 50 éve és jövőbeni célkitűzései

 

Jelentős, bár rövid volt a tanszék életében Takács János tevékenysége, aki 1976-ban kapott egyetemi tanári kinevezést. Takács János már az ezt megelőző pályafutása során az élelmiszer-higiénia nemzetközi tekintélyű tudósa volt. A vágóhídi laboratórium, majd a Húsipari Állatorvosi Ellenőrző Szolgálat vezetőjeként számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és tisztségviselője. A mikrobiológiai vizsgálatok fejlesztésében nagy nemzetközi elismerést szerzett és megszervezte a hazai vágóhídi laboratóriumok országos hálózatát. A Százados Imre, Takács János: Húsvizsgálat képekben című 1977-ben kiadott könyv segédtankönyvként szerepelt az oktatásban. Takács János 1979-ben bekövetkezett halála után 1980-ban Biró Géza nyert tanszékvezetői, majd 1983-ban egyetemi tanári kinevezést. Ehhez az oktatási anyag korszerűsítése volt az alapvető feladat. Időközben még a szakállatorvos képzés részére is segédanyagokat kellett megírni, elkészíteni. Az 1980-as években a Tanszék munkatársai jegyzeteket írtak és az oktatást az egyre szélesebb nemzetközi kapcsolatra tekintettel bővítették és a nemzetközi követelményekhez igazították. Jelentős szakmai eseménye volt, hogy a WAVFH (World Association of Veterinary Food Hygienists - az Állatorvos Élelmiszerhigiénikusok Világszövetsége) 1985-ben Budapesten tartotta Kongresszusát.

 

Forrás: SZIE Állatorvos-tudományi Kar – Élelmiszer-higiénia Tanszék honlapja

 

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal