JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 
Mérnöki terv

Mérnöki terv

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZTRÓKAY PÁL gépészmérnök, feltaláló, a műszaki tudományok doktora (Budapest, 1899. szept. 12. – Budapest, 1964. dec. 31.)

A Műegyetem Gépészmérnöki Karán 1922-ben mérnöki oklevelet szerzett Sztrókay Pál Kandó Kálmán közvetlen munkatársaként vett részt a fázisváltós mozdonyok kapcsolóberendezéseinek a kialakításában. 1926-tól élete végéig a Ganz Villamossági Gyárban dolgozott, ahol a háború után előbb a Kandó-féle fázisváltós mozdonyokból továbbfejlesztett fázis- és periódusváltós mozdonyok, majd később a Ward-Leonard mozdonytípus tervezését és próbáit irányította. Az ő nevéhez fűződik a dízelvillamos járművek korszerű szabályozási rendszerének a kidolgozása, amelyeknek, illetve a korszerű szilíciumegyenirányítós villamos mozdonyoknak a hazai gyártását is ő készítette elő.

Kiemelkedő jelentőségű fejlesztői, szakirodalmi és oktatói munkásságát Zipernowsky-, majd Pattantyús Ábrahám-díjjal, halála után pedig posztumusz Állami-díjjal ismerték el.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal