JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. február 29.Névnap:
    
 
Hónapok
 

Jacobus de Voragine: Legenda Aurea
(részlet)

Fábián annyi, mint ‚az égi boldogság kovácsolója’ (fabricans), amit az örökbefogadás, a vétel és a kiharcolás hármas jogán szerzett meg magának.

Római polgár volt, és amikor a pápa halála után a nép pápaválasztásra gyűlt össze, Fábián is köztük volt, tudni akarván a dolog kimenetelét. Íme, fehér galamb ereszkedett Fábián fejére, mindenki csodálkozott, és őt választották meg. Damasus pápa szerint hét diákonust és mellettük hét szubdiákonust küldött Fábián mindenfelé, akik a vértanúk tetteit összegyűjtötték. Haymo szerint pedig megtiltotta Philippus császárnak, hogy részt vegyen a húsvéti vigilián és a szentségekben részesüljön, míg bűneit meg nem vallja, és nem áll a bűnbánók közé.

Az Úr 253. éve táján, főpapságának tizenharmadik évében Decius parancsára Fábiánt lefejezték, és így elnyerte a vértanúság koronáját.

Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)

Sebestyén egyik leghíresebb ókeresztény vértanú (†298): Nyugvóhelye a hét római főtemplom egyike. Ünnepe egy napon van Fábián pápáéval (†250). A litániában is együtt emlegetik, olykor ünneplik is őket, személyes közük azonban nincs egymáshoz.

Fábián és Sebestyén oltára volt a győri székesegyháznak (1479), a budavári Magdolna-templomnak (1487). A pozsonyi polgárok egy járvány alkalmával kápolnát ajánlottak föl és társulatot alapítottak a tiszteletére (1502). Egyik alföldi falu középkorból származó neve védőszentje után Fábiánsebestyén, Muravidéken Szentsebestyén (Pečarovci).

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)
„Csicseri borsó, bab, lencse”

Kevesen tudják, hogy a farsangi köszöntőben szereplő hüvelyesek neve latin eredetű (cicer, faba, lens), s jeles történelmi személyiségek és családok névadói voltak. Cicero, a Fabiusok, Lentulusok: ismert római nevek. Január 20-ának egyik szentje, Fábián is a babról kapta a nevét.

Fabianus vértanú pápa volt (†250-ben), aki élete során a keresztény vértanúk sírjai és a katakombák körüli szolgálatával tűnt ki. Az őskeresztény halottkultuszt ápoló „babos” nevű szent ünnepe pontosan illeszkedik a téli ünnepkörbe.

A hüvelyesek száraz szemtermése jellegzetesen téli eledel volt régen; a velük kapcsolatos hiedelmek is nagyrészt a téli időszakhoz kötődnek. Jóslásra (babvetés), bőségvarázslásra, áldozatra, rontás elhárítására szolgáltak.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal