JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZÁVA NÁNDOR (Budapest, 1921. aug. 25. – Budapest, 1969. febr. 13.): vegyész, olajipari szakember, a kenőolaj-gyártási technológiák szakértője.

Oklevelet a budapesti műegyetemen szerzett (1943). 1943–44-ben egyetemi tanársegédként, majd 1944-től a Shell Kőolaj Részvénytársaság csepeli finomítójában dolgozott, 1947-től a kenőolajgyártás vezetőjeként. 1949-től az Ásványolajipari Központban tevékenykedett. 1957-től az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt feldolgozási főosztályán a műszaki és technológiai osztály vezetője, 1963-tól főosztályvezető volt. 1964-ben műszaki doktorrá avatták. A Szovjetunióban (1951, 1955) tanulmányozta a kenőolaj-gyártási technológiát, illetve a kenőolaj-adalékok gyártását. 10 éven át titkára volt a Magyar Kémikusok Egyesülete Ásványolaj Szakosztályának. Elsősorban a hazai kenőolajgyártás, a kenőolaj-feldolgozó ipar fejlesztése és romaskinói olaj feldolgozásának kérdéseivel foglalkozott. Számos előadást tartott, több publikációja jelent meg.

Mazzag Pál: A Dunai Finomító 40 éve
(részlet)

 

A DKV létesítésének igénye már jóval korábban megfogalmazódott. 1958-ban az akkori kormány Gazdasági Bizottsága határozatot hozott a kőolajipar átszervezéséről és fejlesztéséről. Ez utóbbi körébe tartozott annak vizsgálata, hogy miként lehet a lakosság és a népgazdaság egyre növekvő motorhajtó és kenőanyag igényeit a leggazdaságosabban kielégíteni. Különösen fontos volt annak vizsgálata, hogy a romaskinoi szovjet kőolajból lehet-e a magyar követelményeknek megfelelő kenőolajokat előállítani. Az előkészítő tanulmányokat kezdetben a Csepeli Kőolajipari Vállalat koordinálásával készítették, később a Kőolajipari Tröszthöz delegált előkészítő csoport folytatta ezeket a munkákat.

 

Forrás: Százhalombatta honlapja

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal