JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZATALA ÖDÖN(Görbeszeg, 1889. febr. 5. – Budapest, 1958. jún. 27.): botanikus, a vetőmagvizsgálat és a zuzmóflóra kiemelkedő szakembere.

Tanulmányait a budapesti tudományegyetem bölcsészkarán végezte. 1913-tól a növénytani tanszéken tanársegéd volt; 1916-ban doktorált. 1914–19-ben a Vetőmagvizsgáló Intézetben dolgozott. A Tanácsköztársaság mellett foglalt állást, ezért 1921-ben állásvesztésre ítélték. Különböző kereskedelmi cégeknél dolgozott és csak 1927-ben került vissza az intézethez. 1945-ben az intézet igazgatója lett. 1952-től haláláig az Magyar Nemzeti Múzeum növénytárában dolgozott és előadott az egyetemen is. A vetőmagvizsgálat mellett Magyarország és a Balkán zuzmóflórájának feldolgozása terén jelentős munkát végzett. Mintegy száz új zuzmófajt írt le. A Nemzeti Múzeum zuzmógyűjteménye mellett több külföldi múzeum gyűjteményét is feldolgozta.

Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára – Zuzmógyűjtemény
(részlet)
Nevezetes személyek, gyűjtemények

1953-ban Szatala Ödön, a hazai lichenológia másik kiemelkedő, nemzetközileg is elismert kutatója vette át a gyűjtemény irányítását. Vezetése rövid fennállásának ideje alatt rengeteg példányt revideált, ill. revideáltatott külföldi specialistákkal (pl. Motyka, Poelt, Pisút, Tobolewski). Korábbi magyarhoni értékes gyűjtéseinek és a Balkánon tett nevezetes gyűjtőútjainak anyaga alapjául szolgált florisztikai és taxonómiai munkásságának. Verseghy Klára, Szatala Ödön tanítványaként, 1958-tól került a zuzmógyűjteménybe. Rendezte és elkülönítette a típusgyűjteményt, amelyről katalógust jelentetett meg. A gyűjtemény rendezése során különválasztotta a magyar anyagot a külfölditől. Folytatta Gyelnik félbeszakadt exsiccatájának, a Lichenotheca parvának szerkesztését, illetve kibocsátotta saját exsiccatasorozatát Lichenes exsiccati néven, mellyel fellendítette a külföldi cserét. Több jelentős taxonómiai feldolgozást készített és részt vett hazai területek florisztikai feltárásában is. 1958 és 1967 között közreműködött Szatala Ödön 12 000 és Fóriss Ferenc 18 000 kapszulából álló zuzmókollekcióinak megvásárlásában. Közel 35 éves munkássága eredményeként készítette el a 714 zuzmófajt tárgyaló, Magyarország zuzmóflórájának kézikönyvét.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal