JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 23.Névnap: Dezső
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZALAY MIKLÓS (Budapest., 1924. febr. 25. – Budapest, 1978. jún. 12.): mérnök, egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa (1972).

Oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte (1946). 1947-51 között vízügyi szolgálatban Miskolcon, 1951-53-ban a budapesti földalatti vasút építésénél dolgozott, 1953-78-ban a budapesti műegyetem vízgazdálkodási és vízépítési tanszékein volt oktató. Közben 1962-67-ben a khartoumi (Szudán) műegyetem tanszékvezetője volt.

Hidrológiai, hidraulikai tárgykörökben oktatott. Az UNESCO nemzetközi hidrológus továbbképző tanfolyamának állandó oktatója, a Fluvial Hydraulic Committee tagja volt. Elméleti munkássága során foglalkozott a szivárgások hidraulikájával, az árvízi vésztározással, hő- és anyagtranszporttal. A Magyar Hidrológiai Társaság Hidraulikai és Műszaki Hidrológiai Szakosztálya elnöke volt 1974-78 között, Bogdánfy-emlékérmes (1977).

Juhász József: Hidrológia
(részlet)

 

A felszíni vizek megismerése

Nemzetközileg is előremutató volt Szalay Miklós (1924–1978) Mérnökbiológia című könyve, amelyben a biológia és a mérnöki munka ésszerű, szoros kapcsolatával foglalkozva a hidrológiai körfolyamatba előnyösen beavatkozó növénytelepítésekkel is foglalkozott. Munkája nyomán tudatosan és számíthatóan lehetett a víz körforgásába – egészen a szennyvíztisztításig – a biológiai életet bevonni.

Az 1910-es években indult meg a hidrológia és a természeti környezeten belül az erdők összefüggésének vizsgálata. Ennek egyik zászlóvivője Király Lajos (1894–1970). Szalay Miklós kiterjedten foglalkozott a folyók és a tavak hőszennyezésével.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal