JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZABÓ BÉLA, (Aknaszlatina, 1896. ápr. 16. – Budapest, 1982. ápr. 14.): műkertész, egyetemi tanár, a vadon termő gyümölcsök begyűjtésének és feldolgozásának magyarországi megszervezője, az alkoholmentes gyümölcslevek és üdítőitalok nagyüzemi méretű előállításának kezdeményezője.

Oklevelét a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben szerezte (1917). Katonai szolgálata után 1919-ben a Kertészeti Tanintézetben jelentős szerepet vállalt a Kertészeti Magkísérleti Állomás megszervezésében. Később megbízták a kertészeti technológia című tárgy előadásával. Közben a budapesti műegyetem pedagógiai továbbképzésén, Braunschweigben konzervipari szakképzésen vett részt. 1945 után részt vett a Kertészeti Főiskola átszervezésében. Az Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Karának kertgazdasági technológiai tanszékén egyetemi tanár (1947), majd dékán (1949–1950) volt. 1953-tól nyugdíjazásáig (1959) a Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozási Intézet vezetőjeként dolgozott a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán. Támogatta a kertészeti üzemekben a gyümölcsaszalók, a gyümölcslé-, és gyümölcsbor-feldolgozó egységek létesítését. Egyik hazai úttörője az alkoholmentes gyümölcslevek és üdítőitalok nagyüzemi méretű előállításának. A Nemzetközi Gyümölcslé Bizottság tagja, számos tudományos és ismeretterjesztő tanulmány szerzője volt.

Kiss Márton – Zsidi Vilmos – Földváriné Kocsis Luca: A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Levéltára – Repertórium
(részlet)
Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék

A tanszék jogelőd intézményei közül az elsőt Győry István, a Kertészeti technológia előadója alapította. Őt követte a tárgy oktatásában Buchta Győző és Szabó Béla. A Kertészeti Technológia Tanszék 1939-ben alakult, nevét többször megváltoztatták (1945: Kertészeti és Szőlészeti Technológiai, 1949: Kertészeti Technológiai, 1952: Kert és Szőlőgazdaságtani, majd ismét Kertészeti Technológiai Tanszék). 1959-ben állították fel az Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéket, amelyhez 1970-ben csatlakozott a második jogelőd, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum Mikrobiológiai Tanszéke. Az így kibővült intézmény a Tartósítóipari Karhoz került. (A Mikrobiológiai Tanszéki Csoport 1980-ban kivált. Ld. 67. fond!) A tanszék vezetője 1939-1959-ig Szabó Béla, 1959-1967-ig Vas Károly, 1967-1985-ig Almási Elemér volt.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal