JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 22.Névnap: Júlia, Rita
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SZABADY JENŐ (Somogyszentpál, 1891. dec. 18. – Budapest, 1972. ápr. 23.): gépészmérnök, elektrotechnikai szakember, a hazai szigetelőanyag-szabványok egyik kialakítója.

Tanulmányait katonai szolgálata miatt megszakításokkal a budapesti József Műegyetemen végezte (1919). 1920-tól a Ganz Villamossági Gyár alkalmazottja volt. 1921-ben bevezette a préselt szigetelő alkatrészek gyártását, több félkész gyártmány (pabit, pabitex, mikrovolton) alkalmazását kezdeményezte, 1928-ban gyáregységvezető főmérnök, 1933-ban műhelyfőnök lett. Az ez idő tájt bevezetett Bedeaux bérezési rendszert ellenezte, hátrányait ellensúlyozni igyekezett. 1935-től igazgató-helyettes, 1942-től igazgató volt. 1944-ben fellépett a gyár kitelepítése ellen. 1945 után a Ganz Készülékgyárnak műszaki vezetője, ennek különválása után a Nagyfeszültségi Kapcsológyár vezetője (1955–59), a Ganz Villamossági Gyárnak előbb főmérnöke, majd műszaki igazgatója volt; 1950-től a Villamosipari Központi Kutató Laboratóriumban működött. Jelentős része volt a hazai szigetelőanyag-szabványok kialakításában.

HVG: Magyar márkák története
(részlet)
Ganz

Az 1946-ban állami tulajdonba került konszernről három évvel később leválasztották a Ganz Villamossági Gyárat és a Ganz Hajógyárat, míg a fő profilt a Ganz Vagongyár vitte tovább. 1959-ben hozták létre a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyárat, mely 20 ezer dolgozójával akkor az ország legnagyobb cége lett. A gyárban egyebek mellett dízel- és villanymozdonyokat, motorvonatokat, villamosokat, turbinákat, szivattyúkat, híd- és vasszerkezeteket állítottak elő, majd később éveken át atomerőművi berendezésekkel is foglalkoztak. 1973-tól indult a Ganz-Schindler-féle felvonók gyártása. A már a nyolcvanas évek eleje óta megrendeléshiánnyal és egyre nagyobb adósságállománnyal küszködő cég felszámolási eljárását 1987-ben a szanálási tárcaközi bizottság elrendelte.

Magyar márkák története: Ganz
(ismertető)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal