JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 13.Névnap: Ida
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


STEINSCHNEIDER LILLY, Cudenhove-Kalergi grófné (Budapest, 1891. jan. 13. – Nizza, 1977): Magyarország, egyben az Osztrák–Magyar Monarchia első női pilótája.

A Budapesten 1910 nyarán rendezett nemzetközi repülőversenyen határozta el, hogy pilóta lesz. Wienerneustadtban végezte el a pilótatanfolyamot. A 4. számú pilótaigazolványt 1912. aug. 15-én kapta. Egy osztrák aviatikai vállalkozás azonnal alkalmazta. Különböző hazai és ausztriai repülőbemutatókon, versenyeken vett részt. 1914-ben házasságot kötött és férje csehországi lakóhelyére költözött, a repülést abbahagyta. A II. világháború után visszavonultan élt Dél-Franciaországban.

vitéz Szentnémedy Ferenc: A repülés
(részlet)

 

A léghajózás és a repülés 1914-ig

 

A közös hadügyminisztérium a polgári repülők szép teljesítményein felbuzdulva önkéntes repülőtestületeket is szervezett, melynek tagjai kötelezték magukat arra, hogy háború esetén saját gépükkel repülőszolgálatot teljesítsenek. Ösztönzésükre sűrűn versenyeket is rendeztek. 1912-ben és 1913-ban a bécsi repülőhéten Blaschke és Illner főhadnagy (5100 m) és Steinschneider Lilly, az 1913-iki budapesti Szent István-napi versenyen Witmann (1200 m), Dobos, Lányi, Székely, Kvasz, Tóth az októberi szombathelyi versenyen ismét Witmann és az 1914-es „Schicht” körrepülőversenyen 11 résztvevővel szintén Witmann sikerét jelentette. A Monarchia legnagyobb sportversenyét az 1914. áprilisi asperni repülőverseny képezte, amelyen francia, német, osztrák és magyar repülők vettek részt. Bier főhadnagy magyar Lloyd gépen 1 utassal 6170 m. magasságot ért el, míg a sebességi versenyben Garros és Chevillard lettek győztesek.

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal