JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SIMON NORBERT (Nagyvárad, 1871. márc. 1. – Budapest, 1939. febr. 28.): mérnök, erdélyi iskolák, kórházak tervezője, korabeli megyei közúti térképek szerkesztője.

Oklevelét Budapesten szerezte. Sepsiszentgyörgyön (1892–93), Segesvárott (1893–1919) és Budapesten (1919–27) működött államépítészeti hivatalokban. Út- és hídépítő mérnök volt, de magasépítési tervezéssel is foglalkozott. Magasépítési munkái: megyei közkórház (Segesvár), járásbíróság (Medgyes), iskolák (Prépostfalva és Jakabfalva). Először szerkesztett és adott ki Magyarországon olyan megyei közúti térképeket, amelyeken az egyes városok és községek egymás közötti távolsága km-ben meg volt jelölve.

Pápay Gyula: A térképtudomány fejlődésének alapvonalai
(részlet)
A térképtudomány etablációjának első fázisa

A kartográfiai irodalomban a 20-as évek végén, de leginkább a 40-es évek elején a növekedés üteme megtorpant, aminek legfőbb oka kétségtelenül a második világháború kitörése volt, valamint azok a politikai viszonyok, amelyek a háborút megelőzték. Az etabláció első fázisában a domborzatábrázolással és a nemzetközi térképművekkel foglalkozó publikációk aránya tovább csökkent, megmaradt viszont a tematikus kartográfia igen magas részesedése. Ennek ellenére mégsem került sor a tematikus kartográfia módszertanának összefoglalására, rendszerezésére. Jelentős előrehaladás történt - módszertani szempontból is - a tematikus kartográfia egy részterületén, a gazdaságföldrajzi kartográfia terén.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal