JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SCHULEK ELEMÉR (Késmárk, 1893. szept. 3. – Budapest, 1964. okt. 14.) gyógyszervegyész 1893-ban született Késmárkon. A családi hagyományokat folytatva választotta a gyógyszerész szakot a budapesti egyetemen. 1920-ban doktorált és a Kémiai Intézetben tanársegédként kezdte pályáját. Hosszabb tanulmányutakat tett Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, számos higiéniai intézetet keresett fel, mivel 1927-ben az újonnan alapított Országos Közegészségügyi Intézet kémiai osztályára került és annak hamarosan vezetője lett. Itt szervezte meg a hivatalos gyógyszervizsgálatot. 1944-ben az egyetem analitikai és szervetlen kémiai tanszékének professzorává nevezték ki. 1945-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. Élete során kétszer tüntették ki Kossuth-díjjal.

A klasszikus analitikai módszerek továbbfejlesztője volt, különösen a gyógyszeranalitika terén. A munkatársával, Villecz-cel kidolgozott kénsav-peroxidos roncsolásos redukciós és bromatometriás módszere – gyógyszerkészítmények arzén- és antimontartalmának meghatározására – széles körben elterjedt. A térfogatos analitikába számos új redoxindikátort vezetett be. Az Acta Pharmaceutica Hungarica főszerkesztője volt.

Schulek Elemér 1964. október 14-én hunyt el Budapesten.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal