JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SCHMIDT FERDINÁND JÓZSEF(Sopron, 1791. febr. 20. – Laibach, Ausztria, 1878. febr. 16.): rovartani kutató (entomológus), magyarországi barlangi rovarfajok felfedezője.

Bécsben kartonfestést tanult. 1803-ban átvette szülei soproni üzletét. Utóbb Laibachban (Ljubljana) nyitott üzletet, majd visszavonult a kereskedéstől és a füvészet és a kertészet mellett főleg barlang- és rovartani kutatásokkal foglalkozott. Gazdag rovartani gyűjteménye volt; több, eddig ismeretlen barlangi rovart írt le: A barlangi változányról (Pest, 1863); Proteus angvinus (Pest, 1863); Több újonnan fölfedezett barlangi rovarról (Pest, 1863).

Rómer Flóris: Schmidt Ferdinánd
(részlet)

Ki nem emlékszik élénken azon eleven, barátságos férfira, ki bár külhonias kiejtéssel magyar nyelven értekezett az „angolna gőtéről”, és annak két eleven példányát egy nagy üveg-medenczében be is mutatta? Schmidt Ferdinánd volt ezen férfiú, a lajbachi kereskedő, a testestől lelkestől magyar ember, kit bár viszonyai távoltartottak a hazától, szive sohasem szűnt meg e hon érdekeiért érezni, lángolni. Schmidt Ferdinánd fényesen bebizonyitá, hogy nem szükséges valakinek kenyértudósnak lenni, ha a természet titkaiba mélyebben akar hatni, hanem hogy e tekintetben szilárd, tántorithatlan határozat is czélhoz vezet, ha már egyszer a természet iránti szeretet keblünkben él.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal