JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


SCHLICK IGNÁC, (Pest, 1821. ápr. 13, – Pest, 1869. dec. 23.): vasgyáros, az első magyar vasöntők egyike.

Középiskolai tanulmányai után Franciaország és Svájc nagy vasöntőgyáraiban tanulta meg szakmáját. Hét év után hazajött és 1847-ben vasöntödét rendezett be Budán, mely rövid ideig működött. Több évig az óbudai hajógyárban az öntöde vezetője volt, majd vejével, Langenfeld Frigyessel ismét öntödét nyitott Budán. Később átköltöztek Pestre és meglapították a Schlick-gyárat. A gyár nevezetesebb alkotásai: a Magyar Állami Operaház Színpada, a volt fővámház, az MTA, az Operaház tetőszerkezete, az Iparcsarnok vasszerkezete a Varasd melletti nagy Dráva-híd stb. Később külön szoboröntő műhelyt rendezett be.

Szemán Róbert: A Schlick-saga
(részlet)
Schlick Ignác gyáralapítása

A Schlick-gyárat az 1860-ik év elején Schlick Ignác alapította, mint egyéni céget.

A Schlick család egyes források szerint Morvaországból, mások szerint Svájcból vándorolhatott be a múlt század elején, és itt Budán, valahol a Vízivárosban kis vasöntödét létesítettek, amelyben Schlick Ignác, a Schlick gyár alapítója (1819–1868) még maga is dolgozott.

Ehhez a kis öntödéhez került Langenfeld Frigyes műöntő, aki később Schlick Ignácnak a leányát vette el és egyesült erővel az öntödét annyira fejlesztették, hogy annak üzeme épületlakatosságra, műöntésre és bádogos mesterségre is kiterjedt. A budai öntödének a helységei idővel szűknek bizonyultak, és ezért Schlick átköltözködött a Pesti oldalra, a jelenlegi Vilmos császár út 57. számú telekre. Az öntöde és épületlakatosság Budapest akkori gyors fejlődésével párhuzamosan hamarosan fejlődik, úgyhogy felveszik a vasszerkezeti munkák, később pedig a kisebb gőzgépek gyártását is. 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal