JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

SCHLESINGER LAJOS (Nagyszombat, 1864. nov. 1. – Giessen, (Németország), 1933. dec. 16.): matematikus, egyetemi tanár, matematikatörténész, Bolyai-kutató.

Egyetemi tanulmányait Heidelbergben és Berlinben végezte, ahol 1887-ben doktorátust szerzett, 1889-ben pedig magántanárrá képesítették. 1897-től Bonnban tanárként dolgozott, majd 1911-ig a kolozsvári egyetemen a matematika tanára volt. 1911-ben Budapestre nevezték ki, de még ugyanebben az évben Giessenbe hívták meg egyetemi tanárnak, ahol 1930-ban nyugdíjazták. Főleg a függvényelmélet, a lineáris differenciálegyenletek témájával foglalkozott. Értékesek matematikatörténeti kutatásai. Sokat tett Bolyai János tudományos értékelése érdekében.

Gábos Zoltán: A Ferenc József Tudományegyetem természettudósai
(részlet)
A kar tanszékvezető tanárai

A legfelsőbb mennyiségtan tanszék első professzora, Martin Lajos 1897-ig (haláláig) szolgálta az egyetemet. A repülés matematikai elméletével foglalkozott. A madárrepülés elmélete, a legjobb hatásfokú légcsavar keresése és az általa javasolt „lebegő kerék” vizsgálata érdekelte. Repülőszerkezeteket tervezett és próbált ki. Örökébe Schlesinger Lajos lépett, aki korában a komplexváltozós közönséges differenciálegyenletek legkiválóbb szakértői közé tartozott. Schlesinger 1911-ben Budapestre távozott, helyébe Fejér Lipót került, aki nagyon rövid ideig maradt Kolozsváron, mivel Eötvös Loránd ajánlatára a budapesti egyetemre kapott meghívást. Fejér a kolozsvári egyetemen 1905-ben magántanári képesítést szerzett és távozásáig „az analízis alkalmazása a számelméletben” című előadást tartotta. Főleg a Fourier-sorokkal kapcsolatos vizsgálataival írta be nevét a matematika történetébe. Utóda, Riesz Frigyes 1912–19 között szolgálta a kolozsvári egyetemet. Ő is azok közé tartozott, akik alapvető fontosságú eredményeikkel a matematikában új utakat nyitottak. A funkcionálanalízis egyik megteremtője, a függvényterek, a lineáris operátorok és a szubharmonikus függvények elméletének egyik megalapozója.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal