JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

ROTT ANDOR, (Budapest, 1897. jún. 14. – Antwerpen, 1981. jún. 25.): vegyészmérnök, feltaláló, a polaroid technológiát megelőlegező közvetlen pozitív fényképkészítés módszerének kidolgozója.

Tanulmányait a budapesti műegyetemen, majd azt a breslaui (Wroclaw) Technische Hochschuleben végezte, 1923-ban diplomázott. Az egyetem után a budapesti Continental Filmgyár mérnöke lett. A belga fotóanyaggyár tulajdonosának, Lieven Gevaert-nek a meghívása alapján 1926-tól 1962-ig a Gevaert-cég osztályvezetője volt. Legjelentősebb találmánya az 1939-ben szabadalmaztatott közvetlen pozitív fényképkészítés, amelyet a nemzetközileg elfogadott rövidítéssel DTR-nek neveznek (Diffusion Transfer Reversal). Ugyancsak Rott ötletéből alakult ki az amerikai E. H. Land „Polaroid” néven ismert, 1944-ben szabadalmaztatott ún. „rögtönfénykép” módszere is.

Elfeledett magyar fotóstalálmányok
(részlet)

 

Alulexponálva

 

A legjelentősebb magyar vonatkozású fotográfiai találmányok egyébként nagyjából száz évvel Petzvál után születtek, az 1930-1940-es években - és többnyire külföldön. A fotovegyészetben két meghatározó egyéniség is kísérletezett ekkortájt, Gáspár Béla és Rott Andor. (…) Gáspár kortársa, Rott Andor a két világháború között a belga fotó- és filmnyersanyagokat gyártó Gevaert cégnél kezdte pályafutását, és legkiemelkedőbb teljesítményének az úgynevezett közvetlen pozitív fényképészeti eljárás (angol rövidítéssel: DTR) 1939-es kidolgozását tartják - mondja Gadányi György fotóművész és -történész, akinek gyűjteményéből válogattak a szóban forgó kiállításon. Az egészen más témában kutató Rott által feltalált ezüstdiffúziós eljárás - amelynek lényege, hogy a kidolgozásnál a fixír és a hívóanyag egyidejűleg van jelen, és ezek azonnal kölcsönhatásba lépnek - látványos karriert futott be. A DTR szabadalmának felhasználásával az amerikai Edwin H. Land öt évvel később polaroid néven hozta forgalomba világhírűvé vált egyperces fényképezési eljárását.

 

Forrás: Heti Világgazdaság online 2007. április 25. szám

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal