JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


RHORER LÁSZLÓ, (Budapest, 1874. okt. 18. – Budapest, 1937. aug. 25.): orvos, fizikus, röntgenológus, egyetemi tanár, a biofizika hazai előfutára.

1897-ben Budapesten befejezett orvosi tanulmányai után gyakornokként, 1899-től tanársegédként dolgozott. 1902-ben lett magántanár az állatorvosi főiskolán, majd 1907-ben a budapesti egyetem orvosi karán. 1908-ban az állatorvosi főiskolán fizikát és fizikai kémiát adott elő. 1910-ben ugyanott az orvosi fizika tanára lett. 1923-tól az orvosi fizika és a röntgenológia tanára volt a pécsi egyetemen.

Jelentősek az oldatokra, a szén égési elemeire, a H-ion-koncentrációra, a röntgensugarakkal szemben való szenzibilizálásra, az ionizációs dózismérésre, röntgenspektrográfiára, a frakcionált besugárzásra vonatkozó kutatásai és tankönyvei. Mintegy harminc tudományos közleménye felölelte az orvosi fizika számos területét. Élete utolsó évtizedeiben főleg a röntgensugárzás biológiai hatásával és orvosi alkalmazásával foglalkozott.

Vozári Eszter: A biofizikai kutatóhelyek létrejötte és kutatási témáik
Kopits János: Rhorer László
(plakett)
Bartos Endre: Rhorer László
(érme)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal