JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A műemlékvédelem és –helyreállítás kiemelkedő egyénisége, RADOS JENŐ (Budapest, 1895. ápr. 25. – Budapest, 1992. jan. 9.) a műegyetem építészmérnöki kara mellett a Zeneakadémiát is elvégezte zeneszerzés szakon. Munkásságát három területen fejtette ki: oktatott a Műegyetemen, foglalkozott műemlék-helyreállítással és jelentős szakírói tevékenységet is kifejtett. Kiemelkedő munkái közé tartozott a fertődi Esterházy kastély és a ráckevei Savoyai kastély helyreállítása, az egri ortodox szerb templom, a cisztercita templom, a csákvári kastély és a budapesti Szent Anna templom külső helyreállítása, a bélapátfalvai ciszterci apátság rekonstrukciója.

Szakirodalmi művei közül a legjelentősebbek: a Magyar kastélyok (1931), a Magyar oltárok (1938), A klasszicizmus építészete Magyarországon (Zádor Annával közös mű, 1943), a Hild József monográfia (1958) és a Magyar építészettörténet (1971). Ezen kívül számos szakcikke, tanulmánya jelent meg városképi és műemléki vizsgálatokról, és oktató munkája során egyetemi jegyzeteket is írt.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal